--> -->
ADD TO FAVORITES!!!

SHARE YOUR FEEDBACK

About 36garhonline

36garhonline.blogspot.com is the complete EXAM Online information Portal of state Chhattisgarh and all over India,where one can easily search or can check information about all exams in Chhattisgarh.

Check EXAM PATTERN, Study material, previous year papers, Free Download books for technical Exam In RESOURCE Section.

Check Monthly Basis Current Affair News and preparation notes on Notes For GK section.

Chattisgarh State -India

Chhattisgarh is India's 26th state, covers an area of 135,133 sq km. of the total geographical area of nation India and located in Center of India.

Chhattisgarh state of India came into existence on November 1, 2000. Mother tongue of Chhattisgarh is Chattisgarhi.There are 18 districts (initially there was 15 districts) in the state.

6 States of India which are bordered with Chhattisgarh state -
# Bihar, Jharkhand and Uttar Pradesh to the north
# Andhra Pradesh to the south.
# Orissa State to the east.
And by the Madhya Pradesh to the west.

About CGPSC, Colleges, University, Admission in Chattisgarh

Chhattisgarh Public Service Commission, i.e. CGPSC examination held by Chhattisgarh State for graduate students and gazette posts, rajya seva posts. To say CGPSC is a Constitutional Body established to conduct examinations and recruit qualified candidates for appointment to the service of Government of Chhattisgarh.

Prospective candidates of CGPSC 2011 have to be cautious to enter accurate personal details for registration. Regular updates regarding advertisements and notifications of CGPSC 2011 can be accessed by creating a registered profile on the official website. To apply for an examination a candidate must go through the registration process. The CGPSC main exam will be held after preliminary exam for CGPSC 2011.

To know more about Chhattisgarh Lokseva Ayog, CGPSC Exam Result 2010 and Interview Schedule, Subjects of CGPSC Examinations, CGPSC Advertisement and CGPSC Syllabus visit our blog.

AFCAT(AIRFORCE COMMON ADMISSION TEST) EXAM PATTERN/EXAM PAPER/PREPARATION TIPS

Friday 2 September 2011
Published by Roma Rahul Gupta for Chhattisgarh Online

(AIRFORCE COMMON ADMISSION TEST) Exam Pattern:

Exam pattern of AFCAT:
AFCAT test consists of 100 questions to be answered in 2 hours. Each question weighs 3 marks. Thus AFCAT is a 300 mark test. The four test sections of AFCAT is as below:
1.0 Test of General Awareness
2.0 Test of English language.
3.0 Test of Numerical Ability.
4.0 Test of Reasoning and Military Aptitude Test.

AFCAT (AIRFORCE COMMON ADMISSION TEST) Syllabus:

(a) General Awareness – History, Sports, Geography, Environment,
Civics, Basic Science, Defence, Art, Culture, Current Affairs, Politics etc.
(b) Verbal Ability in English – Comprehension, Error Detection,
Sentence Completion, Synonyms, Antonyms and Testing of Vocabulary.
(c) Numerical Ability – Decimal Fraction, Simplification, Average, Profit
& loss, Percentage, Ratio & Proportion and Simple interest.
(d) Reasoning and Military Aptitude Test – Verbal Skills and Spatial
Ability.

Please find "AFCAT (AIRFORCE COMMON ADMISSION TEST) EXAM PAPER" what sort of questions are asked in AFCAT(AIRFORCE COMMON ADMISSION TEST) from the official website of airforce here.


AFCAT (AIRFORCE COMMON ADMISSION TEST) EXAM PAPER- MODEL PAPER

Sample Questions:-





Verbal section:
1.0 Synonyms.
Example: Best pair of choices which expresses the same relationship as the given
APIARY : BEE ::
a. mountain : skier
b. airport : flight
c. schedule : event
d. stable : horse
Ans: (d) stables, where horses are kept, just like in Apiary bees are kept.

2.0 Antonyms.
Example: LATITUDE
a. frenzy
b. attitude
c. altitude
d. restriction
Ans: (d) restriction. Meaning of latitude is “freedom, room to move; scope”.

3.0 Sentence completion:
Example: Which options out of a), b), c) and d) fills the sentence below correctly:
After the funeral, the residents of the apartment building __________
a. sent faithfully flowers all weeks to the cemetery.
b. sent to the cemetery each week flowers faithfully.
c. sent flowers faithfully to the cemetery each week.
d. sent each week faithfully to the cemetery flowers.
Ans: (c)

4.0 Sentence correction: Which part of sentence needs to be corrected?
Example: The progress made in space travel for the early 1960s is remarkable.
a. progress
b. made
c. in space
d. for
Ans: (d). It should be “during”

5.0 Fill-in-the-blanks.
Example: __ his vacation, Ram went __ the forest and also walked __ the river.
Ans: During, to, along.

6.0 Reading Comprehension:
Example:
Line 1. A recent investigation by scientists at the U.S. Geological Survey shows that strange animal behavior might help predict earthquakes. Investigators found such occurrences within a ten-kilometer radius of the epicenter of a fairly recent quake. Some birds screeched and flew about wildly; dogs yelped and ran around uncontrollably. Line 5. Scientists believe that animals can perceive environmental changes several hours or even days before the mishaps. Animals were noted as being restless for several weeks before a Tashkent, Uzbekistan, earthquake. An hour before the disaster, domestic animals refused to go indoors and dogs howled and barked furiously. In 1960, an earthquake struck Agadir in Morocco. Survivors recall that stray animals, including dogs, were seen streaming out of town before the earthquake. In a safari zoo near San Francisco, llamas would not eat the evening before a 1979 quake, and they ran around wildly all night. Line 12. Unusual animal behavior preceding earthquakes has been noted for centuries. British Admiral Robert Fitzroy reported huge flocks of screaming seabirds over Conception, Chile, in 1835. An hour and half later, dogs were seen fleeing, and ten minutes later the town was destroyed. Similar stories of chickens running around in apparent states of panic, horses trembling and dogs barking incessantly were recorded throughout the eighteenth and nineteenth centuries by survivors of earthquake destruction in India, Yugoslavia, Peru, Mexico and the Unites States. Line 18. In 1976, after monitoring bizarre animal behavior, the Chinese predicted a devastating earthquake. Although hundreds of thousand of people were killed, the government was able to evacuate millions of others people and thus keep the death toll at a lower level.

Q:What prediction may be made by observing animal behavior?
a. An impending earthquake
b. The number of people who will die
c. The ten-kilometer radium from the epicenter
d. The fact that an earthquake has occurred.
Ans: a).



Quantitative section:
1.0 Questions involving Venn diagram.
Example: If in a class 80 people speak English, 42 speak French, 65 speak Hindi, 12 speak both English and Hindi, 17 speak both French and Hindi, 13 speak both English and French and 6 speak all three languages, how many people are there in all?
Ans: 133 people as shown from following diagram:


2.0 Time and Distance
Example: A truck departed from Newton at 11:53a.m. and arrived in Far City, 240 miles away, at 4:41 p.m. on the same day. What was the approximate average speed of the truck on this trip?
a. 16/1,200 MPH
b. 40/288 MPH
c. 1,494/240 MPH
d. 50 MPH
Ans: d.
Distance: 240 Miles. Time: 4 hr & 48 mins = 4.8 hrs. (48 mins=48/60hrs=0.8 hr).
Average speed: 240/4.8 = 50 MPH

3.0 Problems on ratio/percentages:
Example: If the ratio of women to men in a meeting is 4 to 1, what percent of the persons in the meeting are men?
a. 20%
b. 25%
c. 33 1/3%
d. 80%
Ans: a). 20%

4.0 Geometric Formulas:
Example: If the measures of the three angles of a triangle are (3x + 15), (5x - 15), and (2x + 30), what is the measure of each angle?
a. 75
b. 60
c. 45
d. 25
Ans: b. 60
Sum of all angles in triangle=180. Therefore, 3x + 15 + 5x – 15 + 2x + 30 = 180, x= 15.
With x=15, measure of the angles, say 3x + 15 = 60. Check same for others.

5.0 Ratios :
Example: A and B undertake to do a work for Rs.56. A can do it alone in 7 days and B in 8 days. If with the assistance of a boy they finish the work in 3 days then the boy gets Rs.--
a. 11
b. 45
c. 43
d. 21
Ans: 11

6.0 Puzzles :
Example: You are given two candles of equal size, which can burn 1 hour each. You have
to measure 90 minutes with these candles. (There is no scale or clock). Also u r
given a lighter.

Ans: First light up the two ends of the 1st candle. When it will burn out light up one end of the second candle. (30+60=90)


LOGICAL Section:
1.0 Blood relation:
Example: Pointing to a man Carl said, “He is the son of brother of my mother’s husband.” How are Carl and the man related?
Ans: Paternal Cousin

2.0 Data sufficiency:
One sentence is given below. Mark the answer according to the following:
A- If only FIRST sentence is required to verify the sentence
B- If only SECOND sentence is required to verify the sentence
C- If both FIRST and SECOND sentence are required to verify the sentence
D- Cannot be verified even if both sentences are considered

Example:
Two trains are traveling towards each other. When will the two trains meet? If -
1. Train A is coming at a speed of 20km/hr
2. Train B is coming at a speed of 30km/hr
Ans: D

Following was the criteria decided by the selection committee of Indian Cricket Board:
1) Player’s age should be 18-28 years
2) He must be the captain of any cricket team for at least 2 years
3) He must be a Ranji Player for at least 2 years
4) He must have taken at least 20 wickets or made 1000 runs in a calendar year in Ranji


If 1st condition is not fulfilled … referred to chairman
If 2nd condition is not fulfilled … he must be an all rounder with at least 500 runs and 15 wickets
If 4th condition is not fulfilled … referred to VP

Now choose correct option based on following conditions:
Rahul was born on dec.10,1979 and is a captain of Ranji team since Feb 2005. He won man of the tournament last year for taking 24 wickets last year. He is:
a) Selected b) Rejected c) Referred to Chairman d)Data Insufficient
Ans: a

3.0 Symbol change:
Example: If * means +, + means -, - means / and / means *, then what is the value of-
8+4-9*7/12+3
Ans: 8-4/9+7*12-3 = 88.55

4.0 Matching comparisons:
A- If all the three options match
B- If FIRST and SECOND options match
C- If FIRST and THIRD options match

D- If none of the three match

Example: KKTUJNGDFTSR KKTUJHGDFTSR KKTUJNGDFTSR
Ans: C





General Knowledge Section:-

GK-1.Name the captain of Indian cricket team that played its 100th match against England in July 2011?




GK-2. Name the space shuttle which was sent to museum after 30 years in service by the United States Space Mission?





GK-3. The Mysore campus of Infosys has been renamed as?







Which passenger jet with a capacity to fly about 250 people non-stop up to 16,000 km landed at the IGI airport?








Who has been appointed as Railway Minister in cabinet reshuffle 2011?






Who has been appointed as Tribal Affairs and Panchayati Raj Minister in cabinet reshuffle 2011?







Who takes over Ministry of Steel in cabinet reshuffle 2011?






Who has been appointed as Rural Development Minister in cabinet reshuffle 2011?






Which country has been included as 193rd member of United Nations?






Which 3 telecom companies have shared their networks and rolled out Plan India 3G services?






In which 2 Indian cities was Google Transit launched?









Find the ODD man out.


1. a) Kindness b) Patience c) Steamer d) Vacation


2. a) Pearl b) Diamond c) Topaz d) Ruby


3. a) Earth b) Venus c) Mars d) Moon


4. a) Shimla b) Delhi c) Darjeeling d) Nainital


Find the missing numbers.

1. 0,2,8,14,24,34,?

a) 40 b) 36 c) 24 d) 48

2. 2,3,8,63,?


a) 1038 b) 3968 c) 3008 d) 3268

3. 2,15,41,80,132,?

a) 181 b) 165 c) 145 d) 197

4. 19,2,38,3,114,4,?

a) 356 b) 228 c) 456 d) 256










1. The “Project Sunshine” of U.S.-based seed giant Monsanto seeks to bring about a “Yellow Revolution” in tribal areas of India. For which among the following crops, this “Project Sunshine” is being implemented?






Explanation



1. The “Project Sunshine” of U.S.-based seed giant Monsanto seeks to bring about a “Yellow Revolution” in tribal areas of India. For which among the following crops, this “Project Sunshine” is being implemented?







Explanation




2. The capital of new country South Sudan is _____?





3. In which among the following states of United States, “Death Valley” is located?






4. What is the number of Galilean moons of Jupiter discovered by Galileo Galilei in January 1610?





5. “Old Faithful” Geyser is located in which among the following countries?







6. Which among the following states of India is best known for Monazite sands, source of Thorium?





7. Which among the following country is known as “Land of White Elephant”?







8. Anuradhpura was the capital of which among the following modern countries in ancient times?






9. Consider the following neighbors of France:



The Maginot Line was built by France after the World War II?





10. “Chaukhtatgyi Pagoda”, which is home to statue of largest reclining Buddha in the world is located in which of the following countries / regions?





11. The constellation in Indian Mythology called “Sapta Rishi” is coterminous with which among the following?






12. Battle of Waterloo was fought in which among the following present day countries?





13. Which among the following countries is known as “Land of Thousand Lakes”?






14. Mont Blanc, the highest peak in Alps is located in which among the following countries?






15. India’s Jhoom cultivation is known by which among the following names in Malaysia?




1. Which among the following was the first stock exchange in India to list Currency Futures?





2. What does the letter “R” refer to in PRAN (Permanent __________Account Number )?





3. On which among the following dates, World Forestry Dates is observed?






4. In which year, Netaji Subhash Chandra Bose was conferred Bharat Ratna?






5. Who among the following has written “Bharat Durdasha”?





6. Which king of Ancient India has been given the title” Indian Nepoleon” by VA Smith?






7. Which among the following is the National Sports of USA?






8. What is the National Floor Level Minimum Wage in India at present?






Explanation


9. Indian singers and dancers are traditional participants at “Sharq Taronalari” film festival which is held biennially in _________?






10. Who among the following was conferred the Jawaharlal Nehru Award for International Understanding for 2009?





11. Ollanta Humala is the President Elect of which among the following Latin American Countries?





12. NATRIP is a Flagship programme of which among the following departments?






13. Jagdish Khebudkar was a renowned poet and lyricist of which among the following languages?






14. Which among the following is the first state in India to make voting compulsory?





15. The Indian rupee which coin has become redundant after 30 june 2011?





Print Friendly and PDF
Share/Bookmark

0 comments:

Post a Comment

 

Recent Post

-::@ Disclaimer @::-

The blog content is all collected from source of internet and also my personal collection for helping students who are going to step into their new gen world where challenges are common and I love sharing and if anybody has any issues on this you can write to me . Coprights 2011-2012 @ www.36garhonline.blogspot.com

**HOPE FOR THE BEST
AND PREPARE FOR THE WORST**

Followers