--> -->
ADD TO FAVORITES!!!

SHARE YOUR FEEDBACK

About 36garhonline

36garhonline.blogspot.com is the complete EXAM Online information Portal of state Chhattisgarh and all over India,where one can easily search or can check information about all exams in Chhattisgarh.

Check EXAM PATTERN, Study material, previous year papers, Free Download books for technical Exam In RESOURCE Section.

Check Monthly Basis Current Affair News and preparation notes on Notes For GK section.

Chattisgarh State -India

Chhattisgarh is India's 26th state, covers an area of 135,133 sq km. of the total geographical area of nation India and located in Center of India.

Chhattisgarh state of India came into existence on November 1, 2000. Mother tongue of Chhattisgarh is Chattisgarhi.There are 18 districts (initially there was 15 districts) in the state.

6 States of India which are bordered with Chhattisgarh state -
# Bihar, Jharkhand and Uttar Pradesh to the north
# Andhra Pradesh to the south.
# Orissa State to the east.
And by the Madhya Pradesh to the west.

About CGPSC, Colleges, University, Admission in Chattisgarh

Chhattisgarh Public Service Commission, i.e. CGPSC examination held by Chhattisgarh State for graduate students and gazette posts, rajya seva posts. To say CGPSC is a Constitutional Body established to conduct examinations and recruit qualified candidates for appointment to the service of Government of Chhattisgarh.

Prospective candidates of CGPSC 2011 have to be cautious to enter accurate personal details for registration. Regular updates regarding advertisements and notifications of CGPSC 2011 can be accessed by creating a registered profile on the official website. To apply for an examination a candidate must go through the registration process. The CGPSC main exam will be held after preliminary exam for CGPSC 2011.

To know more about Chhattisgarh Lokseva Ayog, CGPSC Exam Result 2010 and Interview Schedule, Subjects of CGPSC Examinations, CGPSC Advertisement and CGPSC Syllabus visit our blog.

CTET EXAM PATTERN/SOLVED PAPERS

Sunday 6 November 2011
Published by Roma Rahul Gupta for Chhattisgarh Online

CTET EXAM PATTERN/SOLVED PAPERS 


Pattern of Examination
The CTET examination will be of objective type Multiple Choice Question (MCQ's). There will be no negative marking. There will be 2 papers of CTET.

  • Paper I will be for a person who intends to be a teacher for classes I to V.
  • Paper II will be for a person who intends to be a teacher for classes VI to VIII.
Note: A person who intends to be a teacher for both levels (classes I to V and classes VI to VIII) will have to appear in both the papers (Paper I and Paper II).

Paper I (for classes I to V): Duration of examination - one-and-a-half hours

Structure and Content (All Compulsory): (Appendix 1)

(i) Child Development and Pedagogy    30 MCQs      30 Marks
(ii) Language I                                    30 MCQs      30 Marks
(iii) Language II                                  30 MCQs      30 Marks
(iv) Mathematics                                 30 MCQs      30 Marks
(v) Environmental Studies                    30 MCQs      30 Marks
      Total                                           150 MCQs    150 Marks

Nature and standard of questions:

The test items on Child Development and Pedagogy will focus on educational psychology of teaching and learning relevant to the age group of 6-11 years. They will focus on understanding the characteristics and needs of diverse learners, interaction with learners and the attributes and qualities of a good facilitator of learning.
The Test items for Language I will focus on the proficiencies related to the medium of instruction, (as chosen from list of prescribed language options in the application form).
The Language II will be from among the prescribed options other than Language I. A candidate may choose any one language from the available language options and will be required to specify the same in the application form. The test items in language II will also focus on the elements of language, communication and comprehension abilities.
The test items in Mathematics and Environmental Studies will focus on the concepts, problem solving abilities and pedagogical understanding of the subjects. In all these subject areas, the test items will be evenly distributed over different divisions of the syllabus of that subject prescribed for classes� I–V, by the NCERT/CBSE.
The questions in the tests for Paper I will be based on the topics prescribed for classes� I–V, but their difficulty standard, as well as linkages, could be up to the secondary stage.

Paper II (for classes VI to VIII): Duration of examination - one-and-a-half hours

Structure and Content: (Appendix 1)

(i) Child Development & Pedagogy (compulsory)                                            30 MCQs       30Marks
(ii) Language I (compulsory)                                                                            30 MCQs       30Marks
(iii) Language II (compulsory)                                                                          30 MCQs       30Marks
(iv)(a) For Mathematics and Science teacher: Mathematics and Science           60 MCQs       60Marks
     (b) For Social Studies/Social Science Teacher: Social Science                     60 MCQs       60Marks
     (c) For any other teacher � either (a) or (b)

Nature and standard of questions:

The test items on Child Development and Pedagogy will focus on educational psychology of teaching and learning, relevant to the age group 11-14 years. They will focus on understanding the characteristics, needs and psychology of diverse learners, interaction with learners and the attributes and qualities of a good facilitator of learning.
The test items for Language I will focus on the proficiency related to the medium of instruction, as chosen from list of prescribed options in the application form.
The Language II will be a language other than Language I. A candidate may choose any one language from among the available options and as in the specified list in the application form and attempt questions in the one indicated by the candidate in the application form by him. The Test items in Language II will also focus on the elements of language, communication and comprehension abilities.
The test items in Mathematics and Science, and Social Studies/Social Science will focus on the concepts, problem solving abilities and pedagogical understanding of these subjects. The test items of Mathematics and Science will be of 30 marks each. The test items will be evenly distributed over different divisions of the syllabus of that subject as prescribed for classes VI-VIII by the NCERT/CBSE.
The questions in the tests for Paper II will be based on the topics of the prescribed syllabus of the NCERT/CBSE for classes VI-VIII but their difficulty standard as well as linkages could be up to the senior secondary stage.

CTET EXAM -SOLVED PAPERS-PAPER-I
INSTRUCTIONS FOR CANDIDATES


1. The OMR Answer Sheet is inside this Test Booklet. When you are directed to open the Test Booklet, take out the Answer Sheet and fill in the particulars on Side-1 and Side-2 carefully with blue/black ball point pen only.



2. The test is of one and half hours duration and consists of 150 questions. There is no negative marking.




3. Use Blue / Black Ball Point Pen only for writing particulars on this page / marking responses in the Answer Sheet.



4. The CODE for this Booklet is B. Make sure that the CODE printed on Side-2 of the Answer Sheet is the same as that on this booklet. Also ensure that your Test Booklet No. and Answer Sheet No. are the same. In case of discrepancy, the candidate should immediately report the matter to the Invigilator for replacement of both the Test Booklet and the Answer Sheet.



5. This Test Booklet has five Parts, I, II, III, IV and V, consisting of 150 Objective Type Questions, each carrying 1 mark:



Part I: Child Development and Pedagogy (Q. 1 to Q. 30)


Part II: Mathematics (Q. 31 to Q. 60)


Part III: Environmental Studies (Q. 61 to Q. 90)


Part IV: Language I - (English/Hindi) (Q. 91 to Q. 120)



Part V: Language II-(English/Hindi) (Q.121toQ.150)


6. Part IV contains 30 questions for Language I and Part V contains 30 questions for Language II. In this test booklet, only questions pertaining to English and Hindi language have been given. In case the language/s you have opted for as Language I and/or Language II is a language other than English or Hindi, please ask for a Test Booklet that contains questions on that language. The languages being answered must tally with the languages opted for in your Application Form.



7. Candidates are required to attempt questions in Part V (Language II) in a language other than the one chosen as Language I (in Part IV) from the list of languages.



8. Rough work should be done only in the space provided in the Test Booklet for the same.



9. The answers are to be recorded on the OMR Answer Sheet only. Mark your responses carefully. No whitener is allowed for changing answers.





PART I 


CHILD DEVELOPMENT AND PEDAGOGY


Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.



1. The term 'curriculum' in the field of education refers to

(1) methods of teaching and the content to be taught

(2) overall programme of the school which students experience on a day-to-day basis


(3) evaluation process

(4) text-material to be used in the class

Ans: (2)



2. At lower classes, play-way method of teaching is based on

(1) theory of physcial education programmes

(2) principles of methods of teaching


(3) psychological principles of development and growth

(4) sociological principles of teaching

Ans: (3)



3. "A young child responds to a new situation on the basis of the response made by him/her in a similar situation as in the past." This is related to

(1) 'Law of Analogy' of learning

(2) 'Law of Effect' of learning

(3) 'Law of Attitude' of learning process


(4) 'Law of Readiness' of learning

Ans: (2)



4. 'Dyslexia' is associated with

(1) Mental disorder

(2) Mathematical disorder

(3) Reading disorder

(4) Behavioural disorder


Ans: (3)



5. Education of children with special needs should be provided

(1) along with other normal children

(2) by methods developed for special children in special Schools

(3) in special school

(4) by special teachers in special schools


Ans: (1)



6. To make assessment a 'useful and interesting' process, one should be careful about

(1) making comparisons between different students

(2) labelling students as intelligent or average learners

(3) using a variety of ways' to collect information about the student's learning across the scholastic and co-scholastic boundaries

(4) using technical language to give feedback

Ans: (3)




7. ____ is not considered a sign of 'being gifted'.

(1) Creative ideas

(2) Fighting with others

(3) Novelty in expression

(4) Curiosity

Ans: (2)




8."Children actively construct their understanding of the world" is a statement attributed to

(1) Piaget

(2) Pavlov

(3) Kohlberg

(4) Skinner

Ans: (1)




9. Kritika who does not talk much at home, talks a lot at school. It shows that

(1) the school provides opportunities to children to talk a lot

(2) teachers demand that children should talk a lot at school

(3) she does not like her home at all

(4) her thoughts get acknowledged at school

Ans: (4)




10. A teacher should make an attempt to understand the potentialities of herlhis students. Which of the following fields is related to this objective?

(1) Educational Sociology

(2) Social Philosophy

(3) Media - Psychology

(4) Educational Psychology

Ans: (4)




11. Motivation, in the process of learning,


(1) sharpens the memory of learners

(2) differentiates new. learning from old learning

(3) makes learners think unidirectionally

(4) creates interest for learning among young learners

Ans: (4)



12. Learning can be enriched if


(1) situations from the real world are brought into the class in which students interact with each other and the teacher facilitates

(2) more and more teaching aids are used in the class

(3) teachers use different types of lectures and explanation

(4) due attention is paid to periodic tests in the class

Ans: (1)



13. Which of the following statements cannot be considered as a feature of the process of learning?

(1) Educational institutions are the only place where learning takes place


(2) Learning is a comprehensive process

(3) Learning is goal-oriented

(4) Unlearning is also a learning process

Ans: (1)



14. A student of V-grade with 'visual deficiency' should be

(1) excused to do a lower level of work

(2) helped with hislher routine-work by parents and friends


(3) treated normally in the classroom and provided support through Audio CDs

(4) given special treatment III the classroom

Ans: (3)



15. Which of the following should be considered the most important quality of a teacher at primary level ?

(1) Eagerness to teach

(2) Patience and perseverance

(3) Competence in methods of teaching and knowledge of subjects


(4) Competence to teach in highly standardised language

Ans: (2)



16. The stage in which a child begins to think logically about objects and events is known as

(1) Sensori-motor stage

(2) Formal operational stage

(3) Pre-operational stage

(4) Concrete operational stage


Ans: (4)



17. A teacher, because of his/her democratic nature, allows students to sit all over the class. Some sit together and discuss or do group reading. Some sit quietly, and read themselves. A parent does not like it. Which of the following may be the best way to handle the situation ?

(1) Parents should complain against the teacher to the principal

(2) Parents should request the principal to change the section of their ward

(3) Parents should show trust in the teacher and discuss the problem with the teacher

(4) Parents should take away the child from that school

Ans: (3)




18. The 'insight theory of learning' is promoted by

(1) 'Gestalt' theorists

(2) Pavlov

(3) Jean Piaget

(4) Vygotsky

Ans: (1)



19. Four distinct stages of children's intellectual development are identified by


(1) Kohlberg

(2) Erikson

(3) Skinner

(4) Piaget

Ans: (4)



20. In which of the following stages do children become active members of their peer group?

(1) Adolescence


(2) Adulthood

(3) Early childhood

(4) Childhood

Ans: (1)



21. Parents should play a _ role in the learning process of young children.

(1) negative

(2) proactive


(3) sympathetic

(4) neutral

Ans: (2)



22. "Development is a never ending process." This idea is associated with

(1) Principle of interrelation

(2) Principle of continuity

(3) Principle of integration


(4) Principle of interaction

Ans: (2)



23. Which is the place where the child's 'cognitive' development is defined in the best way?

(1) Playground

(2) School and classroom environment

(3) Auditorium

(4) Home


Ans: (2)



24. Which of the following is not a sign of an intelligent young child?

(1) One who has the ability to cram long essays very quickly

(2) One who has the ability to communicate fluently and appropriately

(3) One who carries on thinking in an abstract manner

(4) One who can adjust oneself in a new environment

Ans: (1)




25. ____ is considered a sign of motivated teaching.

(1) Maximum attendance in the class

(2) Remedial work given by the teacher

(3) Questioning by students

(4) Pin drop silence in the class

Ans: (3)



26. Which of the following is not related to the socio-psychological needs of the child?


(1) Need for appreciation or social approval

(2) Need for emotional security

(3) Regular elimination of waste products from the body

(4) Need for company

Ans: (3)



27. 'Mind mapping' refers to

(1) a technique to enhance comprehension




(2) a plan of action for an adventure

(3) drawing the picture of a mind

(4) researching the functioning of the mind

Ans: (4)



28. The best way, specially at primary level, to address the learning difficulties of students is to use

(1) a variety of teaching methods suited to the disability

(2) expensive and, glossy support material


(3) easy and interesting textbooks

(4) story-telling method

Ans: (1)



29. According to Piaget, at which of the following stages does a child begin, to think logically about abstract propositions?

(1) Concrete operational stage (07 - 11 years)

(2) Formal operational stage (11 years and up)

(3) Sensori-motor stage (Birth - 02 years)


(4) Pre-operational stage (02 - 07 years)

Ans:




30. Which of the following will foster creativity among learners ?

(1) Teaching the students the practical value of good education

(2) Providing opportunities to question and to nurture the innate talents of every learner

(3) Emphasizing achievement goals from the beginning of school life

(4) Coaching students for good marks in examination


Ans: (2)



PART II

MATHEMATICS


Directions:
Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

31. While teaching comparison of fractions which the numerators are same e.g. 3/5 and 3/7 Rohit’s response was "since the numerators are same and since 7 is larger than 5,

therefore 3/7 is bigger than  3/5 .”


This suggests that



(1) Rohit does not know the concept of equivalent fractions



(2) Rohit has not practised well



(3) Rohit does not understand the magnitude of fractions



(4) Rohit does not know the concept of numerator and denominator

Ans: (1)





32. Examine the following matchstick patterns:


If the pattern continues, how many matchsticks are needed in the 15th stage?



(1) 61



(2) 62



(3) 105




(4) 65

Ans: (2)




33. To introduce the concept of fractions, a teacher can begin with 



(1) writing fractions in the form of a/b where b ≠ 0 




(2) identifying fractional parts of things around them                



(3) identifying numerators and denominators of different fractions        



(4) finding fractions on a number line

Ans: (2)




34.   is 3/4 of a ‘unit’. What will be  1½ ?

1.



2.



3.



4.


Ans: (4)



35. The number 49532 rounded off to the nearest thousand is



(1) 41000



(2) 50000



(3) 49000




(4) 49500

Ans: (2)



36. In the following, which is the greatest number?

(1) [(2+2)2]2

(2) (2+2+2)2


(3) (4)2

(4) (2×2×2)2

Ans: (1)




37. "Start a discussion in the class on things in the child's environment which roll and slide. Help children to look at their shapes and see how some things roll and others slide."

Source: Math Magic II, NCERT
Suggestions like this have been given in the NCERT textbook of Class-II to help a teacher understand that
(1) discussions supplemented with demonstration help students to understand concepts better
(2) discussions bring multiple perspectives into the classroom
(3) discussion is the best strategy for the mathematics classroom
(4) it is imperative for the teachers to draw the children's attention to the things around them
Ans: (1)



38. The chapters in the NCERT textbook of mathematics of Class-IV have titles like 38. "The Junk Seller", "Trip to Bhopal", "The Way the World Looks".
This shift has been done to
(1) make it interesting by relating it to everyday life
(2) know about selling junk and travelling
(3) challenge the students to guess the mathematical content in the chapters
(4) make them understand differently
Ans: (1)


39. The weight of some mangoes is 2 kg 600 g and that of some apples is 1 kg 450 g. The weight of the mangoes is greater than that of the apples by
(1) 1 kg 200 g
(2) 150 g
(3) 4 kg 50 g
(4) 1 kg 150 g
Ans: (4)



40."Problem solving" as a strategy of doing mathematics involves
(1) activity based approach
(2) estimation
(3) extensive practice
(4) using clues to arrive at a solution
Ans: (1)


41. Sequence the following tasks as they would be taken up while. developing the understanding of shapes and space across primary classes :
a. Matches the properties of 2-D shapes by observing their sides and corners
b. Describes intuitively the properties of 2-D shapes
c. Sorts 2-D shapes
d. Describes the various 2-D shapes by counting their sides, corners and diagonals
(1) a, d, b, c
(2) c, a, d, b
(3) d, b, a, c
(4) c, b, d, a
Ans: (2)



42. If an operator is defined as
4 3=4+5+6
5 4=5+6+7+8
6 4=6+7+8+9
what will n 8 be equal to ?
(1) 8n + 36
(2) n + 36
(3) n + 28
(4) 8n + 28
Ans: (2)



43. A teacher asked in a class to represent 1/8 of .Which amongst the following is an incorrect representation?
(1) 
(2)
(3) 
(4) 
Ans:


44. The purpose of a diagnostic test in mathematics is
(1) to fill the progress report
(2) to plan the question paper for the end-term examination
(3) to know the gaps in children's understanding
(4) to give feedback to the parents
Ans: (3)



45. 407928 is read as
(1) Forty thousand nine hundred twenty eight
(2) Four lakh seven thousand nine hundred twenty eight
(3) Four lakh seventy nine thousand twenty eight
(4) Forty seven thousand nine hundred twenty eight
Ans: (2)


46. The length of a rectangle is 'l' and its width is half of its length. What will be the perimeter of the rectangle if the length is doubled keeping the width same?
(1) 6l
(2) 3l
(3) 4l
(4) 5l
Ans: (4)



47. Which is true for a hexagonal pyramid?
(1) It has two hexagonal faces and six rectangular faces
(2) It has six hexagonal faces joined by six rectangular faces
(3) It has six faces and each face is a hexagon
(4) It has a hexagonal base with six triangular faces meeting at a point
Ans: (4)


48. How many 4-digit numbers are there in the Hindu-Arabic Numeration System?
(1) 9999
(2) 9000
(3) 99
(4) 8999
Ans: (2)



49. Vikas teaches mathematics to a class of 56 students. He believes that conducting a test is effective if the feedback is given immediately. He conducted a short class test of 10
marks. What is the best possible way of giving the feedback effectively?
(1) He can have a whole class discussion on ways in which they have got their solutions and which is the effective strategy to arrive at the correct answer
(2) Pick out any copy at random and discuss the method followed in the copy on the board
(3) He can let the students check each other's answer
(4) He can explain the solution of each problem on the board and ask the students to check their answer on their own
Ans:


50. When teaching 'shapes', a teacher can plan a trip of historical places as
(1) field trips have been recommended by CBSE, so they are a must
(2) shapes are an integral part of any architecture and such trips encourage connections across disciplines
(3) she has completed most of the syllabus well in time and needs to provide leisure
(4) it would be a good break from the routine mathematics class and an opportunity to improve communicative kills
Ans: (2)



51. In a dice, the numbers on the opposite faces add up to 7. Which amongst the following will fold into a dice?
(1)
(2)
(3)
(4)
Ans: (3)


52. To introduce the concept of area, a teacher can start with
(1) calculating area of figures with the help of counting unit square
(2) explaining of formulae for finding area of figures of different shapes
(3) comparing area of any figure with the help of different objects like palm, leaf, pencil, notebook, etc.
(4) calculating area of a rectangle by finding length and breadth of a rectangle and using the formula for area of a rectangle (i.e. length x breadth)
Ans: (3)



53. When faced with word problems, Rajan usually asks "Should I add or subtract?" "Should I multiply or divide?". Such questions suggest
(1) Rajan lacks understanding of number operations
(2) Rajan cannot add and multiply
(3) Rajan seeks opportunities to disturb the class
(4) Rajan has problems in comprehending language
Ans:


54. A rhombus has diagonals of length 8 cm and 6 cm. Find its perimeter.
(1) 24 cm
(2) 28 cm
(3) 18 cm
(4) 20 cm
Ans: (4)



55. Look at the following table:
 
Station Bus 1Bus 2 Bus 3
New Delhi Departure 19:15 12:30 16:45
Faridabad Arrival

Departure
20:22

20:37
13:25

13:35
19:10


19:22
Mathura Arrival 00:40 18:10 21:55
Which bus takes the least time to reach Mathura from New Delhi?
(1) Bus 3
(2) Both Bus 2 and Bus 3 take equal time
(3) Bus 1
(4) Bus 2
Ans: (3)



56. When teaching addition of fractions, a teacher came across the following error: 1/2 + 1/3 = 2/5 What remedial action can the teacher take in such a situation?
(1) Help the child to understand the magnitude of each fraction
(2) Help the child to understand the concept of LCM
(3) Ask the child to practise as much as she can
(4) No intervention is needed because she will understand as she grows
Ans: (2)


57. Sequence the following tasks as they are taken up while developing the concept of measurement :
a. Learners use standard units to measure length.
b. Learners use non-standard units to measure length.
c. Learners verify objects using simple observation
d. Learners understand the relationship between metric units.
(1) c, b, a, d
(2) d, a, c, b
(3) a, b, d, c
(4) b, a, c, d
Ans: (1)



58. The NCF (2005) considers that Mathematics involves 'a certain way of thinking and reasoning'. From the statements given below, pick out one which does not reflect the above principle:
(1) The method by which it is taught
(2) Giving students set formulae to solve the numerical questions
(3) The way the material presented in the textbooks is written
(4) The activities and exercises chosen for the class
Ans: (2)


59."These days prices have started rising." Which amongst the following graphs represents this situation?
(1)
(2)
(3)
(4)
Ans: (1)



60. To be a "good" mathematician one must be able to
(1) understand, apply and make connections across the concepts
(2) master the techniques of answering questions
(3) memorise most of the formulae
(4) solve the problem in no time
Ans: (1)




PART III



ENVIRONMENTAL STUDIES




Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.




61. As an EVS teacher, you plan to take the students to the zoo. Which of the following activities would you not allow the students to undertake?



(1) Take along lots of eatables for the animals at the zoo



(2) Try to find out the food taken up by different animals at the zoo



(3) Collect photographs of the animals they expect to see at the zoo



(4) Take their drawing books along with them to draw what they see at the zoo


Ans: (1)


62. The concept of 'seed germination' can be taught best by



(1) asking the students to perform an activity to sow seeds, observe different stages and draw them



(2) showing photographs of seed germination



(3) showing germinated seeds to the class and explaining the process of germination



(4) presenting the germination stages through drawings on the board
Ans: (1)



63. Mira and Divya are young girls. Mira likes to eat samosas, cutlets and bread. Divya, on the other hand, takes an iron deficient diet. Which of the



following disorders are Mira and Divya likely to suffer from, respectively?



(1)Obesity and scurvy



(2)Scurvy and anaemia



(3)Anaemia and night blindness




(4)Obesity and anaemia

Ans: (4)


64. To make children aware of different kinds of fuel, a teacher can



(1) show some samples of fuels in the class



(2) discuss with children about possible kinds of fuel that can be used for cooking, along with a short film



(3) show pictures of fuels on a chart




(4) ask children to list different fuels
Ans: (2)


65. The skills required to read a map include



(1) excellent communication skills to draw out the expressive ability



(2) ability to understand relative position of places, distances and directions



(3) excellent drawing and painting skills




(4) ability to use calculations and sketch positions on a globe
Ans: (2)


66. Giving importance to individual experiences of children in an EVS class will benefit the teacher



(1) to connect the subject to the learners' experiential world and promote reflection and learning



(2) to save her energy as children enjoy talking



(3) to know the unique experiences of children




(4) to help and improve the language and communication skills of the children
Ans: (1)


67. It has been observed that the process of digestion is faster inside the stomach than outside because    



(1) the digestive juices when kept outside the stomach become inactive



(2) the food is churned in the stomach thereby increasing the surface area for quicker enzyme action



(3) the digestive juices inside the stomach are acidic, while 'outside they are alkaline




(4) the amount of digestive juices produced in the stomach in the presence of food is much more

Ans: (2)

68. Which of the following statements is not an objective of teaching EVS at the primary level?



(1) To load learners with terms and definitions for assessment



(2) To internalise the values of concern for life and environment



(3) Arouse curiosity about the natural and social environment




(4) Engage in exploratory and hands-on activities that lead to the development of cognitive and psychomotor skills
Ans: (1)


69. An egret bird is often seen on a buffalo's back. This is because the egret



(1) feeds on parasites on the buffalo's back



(2) feeds on insects present in the grass



(3) loves to sing while sitting on the buffalo's back '




(4) rests after flying for a while
Ans: (1)


70. The idea of showing a sample of a railway ticket in the EVS textbook is to



(1) enhance the skills of students to arrive at conclusions



(2) give them an opportunity to interact with real information and develop the skill of observation



(3) give the students an idea 'of the rail fare




(4) provide them the knowledge of various abbreviations used in the ticket
Ans: (2)


71. Which of the following represents one of the objectives of teaching EVS at Primary School?



(1) To inform the learners about the books they should read to expand their knowledge



(2) To connect the experiences of the learners in school with the outside world



(3) To make learners aware of technical terms and definitions




(4) To assess technical terms related to EVS
Ans: (2)


72. Which of the following statements about assignments is correct?



(1) Assignments provide learners an opportunity to search for information, construct their own ideas and articulate them



(2) Assignments can be done by parents, brothers or sisters depending on the talent that they possess



(3) Assignments need to be given as classwork followed by homework every day to provide variety and practice




(4) Assignments should be the only method of assessment
Ans: (1)


73. Simple experiments and demonstrations can be performed in the EVS class



(1) to discuss ideas, record and analyse observations on the basis of questions raised by students



(2) to control the students to ensure discipline in the class'



(3) to enable children to learn on their own and sharpen their observation skills




(4) to follow what is being done in the senior classes
Ans: (1)


74. Durga lives in a village and cooks food on a chulha (earthen stove) using wood or cow dung cakes as fuel. She has been suffering from severe cough

for the last three months. This may be due to the



(1) smoke produced by burning fuels which may have caused her allergy



(2) old age and pollution inside and outside her hut




(3) carbon monoxide produced by burning fuel which may have been deposited in her respiratory tract



(4) soot produced by burning the fuels which may have been deposited in her respiratory tract
Ans: (4)


75. After the lunch break, while teaching EVS, you find that students are not. taking interest in the lesson. What would you do?



(1) Take the children out to play in the ground



(2) Ask them to put their heads down on the desk and relax




(3) Use audio-visual aids based on multiple intelligences to make the lesson interesting



(4) Change the topic immediately
Ans: (3)


76. A school planned an educational trip for Class-V students to Rajasthan. What would be your expectation from the children during the visit?



(1) They should note down their questions, if any, and ask the parents after reaching home



(2) They should observe everything without asking questions about it




(3) They should enjoy themselves



(4) They should observe keenly, make notes and share their observations with other students and the teacher
Ans: (4)


77. Rina separated the garbage from the house into two piles as shown below:



                                                            



Rina has separated the garbage waste into two piles depending on the criteria




(1) are household / industrial waste



(2) have odour / are odourless



(3) can     be decomposed / cannot be decomposed



(4) can be recycled / cannot be recycled
Ans: (3)


78. Chipko Movement was strengthened under the leadership of




(1) A.K. Banerjee



(2) Sunder Lal Bahuguna



(3) Amrita Devi Bishnoi



(4) Medha Patkar
Ans: (2)


79. Vitamins are substances




(1) required in small quantities to prevent deficiency diseases



(2) that increase our metabolic rate leading to loss of weight



(3) required as medicines to make us healthy



(4) that build muscles to keep us strong
Ans: (1)


80. In rural areas, cow dung is used to coat the floor and walls of huts to




(1) give a natural colour to the floor



(2) keep the insects away



(3) make them smooth and clean



(4) make them rough to increase friction
Ans: (3)


81. A farmer wanted to separate the grains from the chaff. This can be achieved by the process called




(1) Harvesting



(2) Handpicking



(3) Threshing



(4) Winnowing
Ans:


82. Which one of the following is not an objective of including riddles and puzzles in the EVS textbook?




(1) To confuse the mind of the students and let them enjoy the confusion



(2) To develop curiosity and ability to think creatively



(3) To develop critical thinking ability in students



(4) To develop reasoning ability in students
Ans: (1)


83. A man with blood group '0' marries a woman with blood group 'A'. The chance of their first child having blood group '0' is




(1) 25%



(2) 75%



(3) 50%



(4) 100%
Ans: (3)


84. A Shooting Star is a




(1) meteoroid which catches fire as it enters the Earth's atmosphere 



(2) star which moves with a constant speed



(3) shining object which moves with a constant speed in the atmosphere



(4) star with a tail at the end
Ans: (1)


85. The difference between boiling and evaporation is that




(1) boiling causes reduction in volume of liquid while evaporation does not



(2) changing of boiling liquid into vapour can be seen but evaporation cannot be seen



(3) boiling causes a change of state of water while evaporation does not



(4) evaporation can take place at any temperature while boiling cannot
Ans: (4)


86. At the primary stage, assessments should consist of




(1) half-yearly and annual examinations at the end of the year



(2) home assignments and class assignments every week to rate young learners under the categories of pass or fail



(3) continuous and unstructured teacher observations to be shared with learners and parents



(4) formal tests and games done every week and recorded in the Report Card
Ans: (3)


87. A lemon sinks in normal water but floats in salty water because the density of




(1) lemon increases in salt water



(2) lemon decreases in salt water



(3) salt water is more than normal water



(4) normal water is more than salt water

Ans: (3)


88. Cooked rice can be preserved for a longer time in a refrigerator because




(1) moisture content in the food is reduced at low temperature



(2) refrigerators contain certain chemicals which kill the microbes



(3) microbes become inactive at low temperature



(4) microbes are destroyed and killed at low temperature
Ans: (3)


89. Malaria can be detected by testing the blood for the presence of




(1) eggs of mosquito in red blood cells



(2) Plasmodium in red blood cells



(3) ruptured liver cells in blood



(4) larvae of mosquito in blood
Ans: (2)


90. The use of poems and story telling to explain concepts in an EVS class helps to




(1) take care of the language and cultural diversity among learners



(2) channelize the energies of the students in the right direction



(3) make the lesson enjoyable and interesting



(4) promote the ability to imagine and explore the nature of the world at the local and global level
Ans: (4)


PART IV



LANGUAGE I




ENGLISH


Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.



91. The spoken skills in a language teaching classroom can be developed through



(1) enabling activities with a focus on conversation skills leading to communicative competence



(2) group activities where learners can talk in whichever language they would like to




(3) engaging in small talk as confident agressive learners



(4) emotionally connecting with learners

Ans: (1)


92. Lalita, a teacher of young learners, provides them with opportunities to play with clay, water and sand so as to



(1) please them and make them happy



(2) dirty their hands so that they may learn to wash them




(3) build fine motor skills, especially of the fingers and thumb



(4) encourage play with no other objective

Ans: (3)


93. How will a teacher best teach 'writing' skills to a class?



(1) Through dictation



(2) By asking students to learn articles and rewrite them




(3) By brainstorming ides and asking students to write in their own words



(4) By asking students to write neatly
Ans: (3)


94. Mary, a young teacher, believes in personalised learning because she thinks that



(1) all learners must learn on their own



(2) children must enjoy their learning




(3) every person must be exposed to learning



(4) every learner is unique and needs to be given a chance to develop to the best of their ability

Ans: (4)


95. In a diverse classroom, learners find it difficult to speak and write good English and often lapse into their mother-tongue because



(1) they do not have the ability to learn English



(2) they are slow learners




(3) they are not motivated to learn



(4) they lack enough competence and the structures of the two languages are different
Ans: (4)


96. A child studying in Class-III says: “I dranked the water.” It indicates that the child



(1) has overgeneralized the rule for marking past tense verbs, showing that learning is taking place



(2) is careless and needs to be told that she should be conscious of such errors




(3) has not learnt grammar rules properly



(4) should memories the correct sentence

Ans: (1)


97. Leena uses Big Reading Books in her language classes to



(1) use these illustrated colourful books for reading together



(2) use them for big students of different ages




(3) allow students to read at home



(4) ensure books carry a lot of information

Ans: (1)


98. Grammar should be taught by



(1) giving clear explanations



(2) enabling practice in context




(3) asking students to learn rules



(4) making learners do written assignments

Ans: (2)


99. Children who are differently abled join a new school. Teachers give different reactions. Which one reflects the concept of inclusive education?



(1) "Good, it will provide a good opportunity for the children to learn to help each other and be supportive."



(2) "Such children should go to special schools where they will learn better."




(3) "Oh! How can I teach children who cannot even read? "



(4) "I'm worried that my class may not accept these children and some of the mischievous children may even harm the poor kids."

Ans: (1)


100. The Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009 stipulates that learning should be



(1) through activities in a child-friendly manner



(2) supported by extra coaching




(3) restricted to co-scholastic subjects



(4) carefully monitored by frequent testing
Ans: (1)


101. A teacher can cater to the learning styles of all the children by



(1) advising the     children to join drawing/dance/music classes




(2) employing a variety of teaching methods and modes of assessment which cater to diversity among' learners



(3) teaching every lesson thoroughly and revising the lessons



(4) testing the children frequently
Ans: (1)


102. As part of a class project, a teacher planned a salad fruit celebration day in which all learners needed to participate. The boys protested as they felt that boys do not cook. The
teacher should



(1) make an attempt to counsel the boys, impressing upon them that gender stereotyping is not healthy




(2) respect the sentiments of the boys and allow them not to participate in the class project



(3) ignore such protests and tell the boys what she thinks of their bias



(4) complain to the head of the school seeking action against the boys
Ans:


103. Read the two sentences given below:



The lizard ate the fly.




The fly ate the lizard.



A teacher can use this example to explain that



(1) they are examples of reported speech



(2) they are a collection of words



(3) there is no difference in the two sentences because both have the same words



(4) when subject and object change positions, the meaning of the sentence changes
Ans: (4)



104. Ritu often makes errors in Subject-Verb concord. The teacher can help her by



(1) asking Ritu to learn the rules and scolding her



(2) asking Ritu to write the rules ten times in her notebook



(3) taking up many examples for the entire class and paying special attention to Ritu



(4) explaining to her the rules of grammar
Ans: (3)



105. Ria is unable to pronounce the words 'smile' and 'school' clearly. As her teacher, what will you do?



(1) Humiliate Ria by isolating her and asking her to repeat the words



(2) Asking the entire class to repeat the words and appreciating Ria when she repeats them correctly



(3) Make Ria repeat the 'words' many times



(4) Make Ria understand the meaning and sound pattern and get the class as a whole to listen to these words through an audio-visual medium
Ans: (4)



Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. No. 106 to 114) by selecting the most appropriate option.
1. Max Weber laid the foundation for my belief that decent and hard-working people with high aspirations make great nations, no matter what the odds are. This was the first piece of the development puzzle for me. Mahatma Gandhi opened my eyes to the importance of good leadership in raising the aspirations of people, making them accept sacrifices to achieve a grand vision, and most importantly, in converting that vision into reality. He unleashed the most powerful instrument for gaining trust - leadership by example. He ate,
dressed, travelled and lived like the poor. Walking the talk was extremely important to the Mahatma who understood the pulse of our people like no other Indian leader. The biggest lesson for me from Gandhi's book and life is the importance of leading by example. I realized fairly early that this was the second piece of the development puzzle.
2. Frantz Fanon's book on the colonizer mindset of elites in a post-colonial society opened my eyes to the role of the bureaucracy and the elite in decelerating the progress of the poor and the disenfranchised. The colonial mindset of the 'dark elite in white masks" in a post-colonial society - the mindset that the ruled and the rulers have different sets of rights and responsibilities with a huge asymmetry in favour of the rulers - was indeed the third piece of the development puzzle. I see this attitude of the Indian elite every day in
how they send their children to English medium schools while forcing the children of the poor into vernacular schools, extol the virtues of poverty while living in luxury, and glorify the rural life while they sit comfortably in cities.
Source: A Better India, A Better World'



- N.R. Narayana Murthy (Adapted)


106. The main purpose of the author in the above passage is to




(1) delineate the lesson he has learnt for the development of a nation



(2) prioritise goals for only economic development of India



(3) discuss the different writers he has read



(4) argue why India should not be considered a developed country
Ans: (1)


107. The first piece of the development puzzle, according to the author, is




(1) imbuing the citizens of the country with decency and aspirations



(2) the need for making people understand the importance of leading an idealistic and simple life



(3) creating a team of industrious people for a national cause



(4) the importance of decent, inspired and industrious people for a nation's development
Ans: (4)


108. Mahatma Gandhi proved that only leadership by example can




(1) gain the trust of the people so that they are willing to make sacrifices for a larger cause



(2) inspire people to eat, dress, travel and live like the poor



(3) mobilise the people of a country against colonial rule



(4) fully and properly understand the pulse of the people of a country
Ans: (1)


109. The expression 'walking the talk' means




(1) being diplomatic in one's behaviour an words



(2) practising what one preaches



(3) addressing public gatherings in an election campaign



(4) talking to the common people by mingling with them
Ans: (2)


110. The colonial mindset of 'dark elite in white masks' with reference to the passage is




(1) looking down upon the poor and the disenfranchised



(2) the bureaucratic practice of according topmost priority to confidentiality in official dealings



(3) discriminating people on the basis of the colour of their skin



(4) an assumption that the administrators and politicians have more rights and privileges than the common people

Ans: (4)


111. Extolling 'the virtues of poverty while living in luxury' is an instance of




(1) the ideal of a good government



(2) the need to make people adopt a simple life



(3) the hypocrisy of the people of our country



(4) practising what you preach
Ans: (3)


112. 'I realized fairly early that this was the second piece of the development puzzle.' The underlined part of this sentence is a/an




(1) Noun clause



(2) Verb clause



(3) Adjective clause



(4) Adverbial phrase
Ans: (1)


113. Pick out a word or phrase from the second paragraph of the passage that means the same as 'to make (something) go slower'.




(1) decelerating



(2) vernacular



(3) disenfranchised



(4) dark elite
Ans: (1)


114. 'Development' is a noun with '-ment' as a suffix. Which of the following will become a noun if we add the suffix '-ment' to it?




(1) Enchant



(2) Endure



(3) Extort



(4) Enter

Ans: (1)


Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. No. 115 to 120) by selecting the most appropriate option.




On A Tired Housewife
Here lies a poor woman who was always tired,



She lived in a house where help wasn't hired:



Her last words on earth were: 'Dear friends,



I am going



To where there's no cooking, or washing, or sewing,




For everything there is exact to my wishes,



For where they don't eat there's no washing  of dishes.



I'll be where loud anthems will always be ringing,



But having no voice I'll be quit of the singing.



Don't mourn for me now, don't mourn for me never,




I am going to do nothing for ever and ever.'



Anonymous



115. The woman described in the poem



(1) lived in her own house



(2) worked in the house of a rich man




(3) was very busy doing chores



(4) was no more

Ans: (4)


116. The woman was always tired because



(1) she did all the household work without any help



(2) she had hardly anything to eat




(3) she was physically very weak



(4) she was suffering from a serious ailment
Ans: (1)


117. The woman wanted to go to a place where



(1) people would take good care of her



(2) people would sincerely mourn for her




(3) people didn't sing or dance



(4) people didn't cook, wash or sew
Ans: (4)


118. The woman's account in the poem shows



(1) how a woman can escape from work



(2) how we should help each other




(3) how overworked a housewife is



(4) that there is no work in heaven
Ans: (3)


119. 'For everything there is exact to my wishes,' In this line, the word ‘exact' can be interpreted to mean



(1) according



(2) leading




(3) contrary



(4) contributing

Ans: (1)


120. The rhyme pattern in the poem is



(1) aa, bb, cc, dd, ee



(2) aa, ab, bc, cd, de




(3) ab, ab, ab, ab, ab



(4) aa, ab, cd, cd, ee
Ans:


PART V



LANGUAGE II



ENGLISH


Directions:
Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. No. 121 to 126) by selecting the most appropriate option.
1. This was one of the Old Man's pet schemes; and one about which he would brook no interference. Each child would review the events of his school week in his own words, in his
own way; he was free to comment, to criticize, to agree or disagree, with any person, subject or method, as long as it was in-some way associated with the school. No one and
nothing was sacred, from the Headmaster down, and the child, moreover, was safe from any form of reprisal.
2. "Look at it this way," Mr. Florian had said. "It is of advantage to both pupil and teacher. If a child wants to write about something which matters to him, he will take some pains to
set it down as carefully and with as much detail as possible; that must in some way improve his written English in terms of spelling, construction and style. Week by week we
are able, through his reviews, to follow and observe his progress in such things. As for the teachers, we soon get a pretty good idea what the children think of us and whether or not
we are getting close to them. It may sometimes be rather deflating to discover that a well-prepared lesson did not really excite Johnny Smith's interest, but, after all, the lesson was
intended to benefit Johnny Smith, not his teacher.




121. The scheme, according to the Old Man, was useful because



(1) it was excellent feedback for the teacher, principal and school



(2) he was slightly eccentric



(3) it was meant to humiliate the teacher



(4) it was meant to give power to the teacher
Ans: (1)



122. 'Pet schemes' in line 1 refers to



(1) a student he is fond of



(2) a formula he had discovered



(3) a pet animal



(4) a method he has advocated
Ans: (4)



123. The 'Old Man' refers to



(1) a parent of the school



(2) a student of the school



(3) a teacher of the school



(4) the headmaster called Mr. Florian
Ans: (4)



124. The advantages of the scheme were many. Pick out the disadvantage from the list given below.



(1) Sometimes deflating to the teacher's ego



(2) Diagnostic and remedial for the student and the teacher



(3) Effective feedback



(4) Enhanced writing skills

Ans: (1)



125. 'Sacred' in the context of the Headmaster means



(1) that even 'he' was not above the 'scheme' he advocated for students



(2) he believed in the sacred nature of all life



(3) that he was a holy man



(4) that he was the powerful head of the school
Ans: (1)



126. 'Brook' as a verb means 'to tolerate' in para l. As a noun, it means



(1) Tolerance



(2) Allow



(3) Suffer



(4) Stream
Ans: (4)



Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. No. 127 to 135) by selecting the most appropriate option.
1. Karuna Verma is bewildered. "I don't know how she did it," she says about her mother, Renu Chopra. Karuna's childhood memories are of her father leaving late for office so
that, by then, her mother would be-back from work. Of her parents working in sync to make sure the kids were well taken care of .Of her mother handling kitchen and classroom with
ease.



2. When her own daughter was born, Karuna too wanted to do the balancing act. But it did not turn out to be as easy as it seemed. For starters, her parents' era was different from
hers. As she was living with her husband in Andheri, Mumbai, away from their families, resuming work would have meant leaving her daughter with a maid while she was away. Her
daughter's formative years would be spent with an outsider, a thought that did not appeal to Karuna. She quit her teaching job in a school.



3. For a woman who was encouraged to be independent. throughout her life, the decision to quit and stay at home was a difficult one. Ironically it was her mother who urged her to
quit the job and become a full-time mother. For Karuna, being a housewife is one of the tougher jobs she has had. "I have no time for myself," says Karuna. "I make sure all my
personal work is done when Avni is asleep. Earlier I had a set routine. My husband and I used to wake up at 6 a.m. I would re-heat the food the maid had cooked the day before
and pack it for lunch. Then we used to head off to work, and at night, we would go out. I had a lot of time to myself and for my husband then," says Karuna.




4. The routine is quite different now. Karuna has taken to cooking. She wakes up quite early and makes sure all her work is done before the baby is up. The rest of the day flies by,
pandering to two-year-old Avni's needs.



Source: The Week, March 13, 2011 (Adapted)



127. Karuna Verma is bewildered at



(1) the responsibility of bringing up a daughter in a big city



(2) her mother's ability to combine her career with household work




(3) the amount of work that she has to do after becoming a mother



(4) the late hours of work that her father followed
Ans: (2)


128. ' ... parents working in sync' means



(1) father earning and mother taking care of children



(2) parents having staggered office hours and sharing household work




(3) parents pooling their resources together to take care of expenses



(4) husband and wife sinking their differences to preserve domestic harmony
Ans: (2)


129. ' Karuna too wanted to do the balancing act.' In this sentence, the term 'balancing act' implies



(1) managing the time efficiently so that parents can spend quality time with their children



(2) making adjustments in order to balance work and leisure properly




(3) sharing of responsibilities by both husband and wife



(4) a mother's ability to look after her child without quitting her job
Ans: (1)


130. 'As she was living with her husband in Andheri, Mumbai, away from their families ............ . In this sentence 'their families' refers to



(1) Families of friends in Andheri, Mumbai




(2) Karuna's parents and in-laws



(3) Karuna's mother and father's families



(4) Karuna's husband's family
Ans: (2)


131. Karuna's parents and her husband's parents probably lived



(1) in Mumbai but not in Andheri




(2) with Karuna and her husband



(3) in Andheri, Mumbai



(4) in some other city
Ans: (4)


132. Karuna decided to quit her job because



(1) she wanted to have more time, to herself and for her husband




(2) she wanted to pay more attention to her cooking



(3) she Was not interested in her teaching job



(4) she did not want her daughter to spend her early years with a maid
Ans: (4)


133. It was ironical that Karuna's mother should advise her to quit her job and stay at home because



(1) Karuna's parents had always advised her that home was much more important than career




(2) Karuna's mother herself had not quit her job to take care of children as she encouraged independence of women



(3) Karuna herself was keen on quitting her job



(4) Karuna's parents had insisted that household chores should be shared between husband and wife
Ans: (2)


134. After Karuna quit her job    



(1) she sent her maid away as she felt that the maid was a bad influence on Avni




(2) she had no time for herself as Avni needed all her attention and care



(3) she had a lot of time to herself and for her husband



(4) she occupied herself with cooking to spend her time usefully
Ans: (2)


135. "I have no time for myself," says Karuna. This sentence can be written in reported speech as



(1) Karuna said that she had no time for herself




(2) Karuna says that she had no time for herself



(3) Karuna says that she have no time for herself



(4) Karuna said that she had no time for myself
Ans: (1)


Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.



136. Remedial teaching as part of Formative Assessment means




(1) diagnosing and addressing gaps in learning



(2) teaching beyond the textbooks    



(3) extra coaching by parents



(4) teaching for gifted students

Ans:


137. Which of the following is a value associated with an inclusive classroom?




(1) Competition



(2) Envy



(3) Sympathy



(4) Collaboration
Ans:


138. The aim of mechanical drills is to




(1) strengthen the role learning capacity of the learners



(2) encourage creative use of language among the learners



(3) improve the fluency of the learners



(4) improve the accuracy of the learners
Ans:


139. Learners are involved in individual activities pair work, group work and whole-class work because these




(1) provide the learners opportunities to relax in a classroom



(2) have the sole aim of introducing variety in a language classroom



(3) enable the already over-worked teacher to preserve her energy thereby becoming more effective



(4) afford the learners opportunities to use the language in a focused manner for real-life interaction
Ans:


140. Which of the following statements is true?




(1) All formative tasks are meant for assessment.



(2) Formative assessment, to be effective, must be conducted only after teaching a lesson



(3) While all formative tasks are meant for improving teaching-learning, some are used for assessment too.



(4) Formative assessment helps us to grade students into good, average and poor.
Ans:


141. When young learners seem to lose interest in a lesson, the teacher should




(1) tell a story or conduct an interesting activity



(2) ask them to sit quietly for some time



(3) allow them to go out and play



(4) ask them to sleep for a while
Ans:


142. The Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009 has included 'all round development of the child' as one of the aims of education because




(1) it - nurtures the physical, mental and emotional aspects of the child
(2) it ensures that every child is a part of a workforce



(3) every child grows rapidly between six to fourteen years



(4) proper health care is essential
Ans:


143. Teachers do not give the meaning of new words to learners directly because



(1) learners do not like to be given the meaning of words




(2) it prevents learners from discovering the meaning through puzzling out using clues



(3) learners already know the meaning of the words



(4) vocabulary will not be enriched
Ans:


144. Which of the following is an instance of non-formal learning?



(1) Children learning to cook from their parents




(2) Children learning a new game from friends



(3) Children learning correspondence lessons through



(4) Children learning to draw from their art teacher
Ans:


145. Group project work helps in developing



(1) a high level of ambition to achieve




(2) collaboration, critical thinking and problem solving



(3) competition among learners to excel in academics



(4) good memory in the young learners
Ans:


146. What type of questions promote thinking skills in children?
(1) Factual questions



(2) Questions based purely on the reading text




(3) Personal response questions



(4) Closed-ended questions
Ans:


147. 'Students need to brainstorm ideas, organise them, draft, edit and revise their work,' is a 'process' which reflects



(1) Listening skills



(2) Speaking skills




(3) Reading skills



(4) Writing skills
Ans:


148. Teachers help learners 'construct' their knowledge in English by



(1) giving the learners a lot of assignments and projects that will lead to much practice



(2) correcting every mistake a learner makes and giving the relevant rule of grammar as immediate feedback




(3) giving extensive language drills in which learners practice language items mechanically



(4) enabling them to see the relationship between their prior knowledge and the new knowledge
Ans:


149. Reading for comprehension can be best achieved through



(1) Teaching learners to run a finger or pencil under the line being read



(2) Asking the children to read the text aloud




(3) Helping learners speak words softly while reading



(4) Learners reading silently and asking comprehension questions
Ans:


150. A textbook describes a domestic scene which shows the father cooking in the kitchen, the mother coming home from work and their son sewing. What is the concept conveyed?



(1) Division of labour amoung sexes



(2) Work is worship




(3) Removing gender bias



(4) Dignity of labour
Ans:

 


CTET EXAM -SOLVED PAPERS-PAPER-II
 

INSTRUCTIONS FOR CANDIDATES



1. The OMR Answer Sheet is inside this Test Booklet. When you are directed to open the Test Booklet, take out the Answer Sheet and fill in the particulars on Side-1 and Side-2 carefully with blue/black  ball point pen only.
2. The test is of 1 and half hours duration and consists of 150 questions. There is no negative marking.


3. Use Blue / Black Ball Point Pen only for writing particulars on this page / marking responses in the Answer Sheet.


4. The CODE for this Booklet is P. Make sure that the CODE printed on Side-2 of the Answer Sheet is the same as that on this booklet. Also ensure that your Test Booklet No. and Answer Sheet No. are the same. In case of discrepancy, the candidate should immediately report the matter to the Invigilator for replacement of both the Test Booklet and the Answer Sheet.


5. This Test Booklet has five Parts, I, II, III, IV and V, consisting of 150 Objective Type Questions, each carrying 1 mark:

Part I : Child Development and Pedagogy    (Q. 1 to Q. 30)



Part II: Mathematics and Science                (Q. 31 to Q. 90)




Part III: Social Studies / Social Science        (Q. 31 to Q. 90)



Part IV: Language I- (English/Hindi)            (Q. 91 to Q. 120)



Part V : Language II - (EngIish/Hindi)          (Q. 121 to Q. 150)



6. Candidates have to do questions 31 to 90 EITHER from Part II (Mathematics and Science) OR from Part III (Social Studies/Social Science).




7. Part IV contains 30 questions for Language I and Part V contains 30 questions for Language II. In this test booklet, only questions pertaining to English and Hindi language have been given. In case the language/s you have opted for as Language I and/or Language II is a language other than English or Hindi, please ask for a Test Booklet that contains questions on that language. The languages being answered must tally with the languages opted for in your Application Form.



8. Candidates are required to attempt questions in Part V (Language II) in a language other than the one chosen as Language I (in Part IV) from the list of languages.



9. Rough work should be done only in the space provided in the Test Booklet for the same.



10. The answers are to be recorded on the OMR Answer Sheet only. Mark your responses carefully. No whitener is allowed for changing answers.

PART I 




CHILD DEVELOPMENT AND PEDAGOGY
Directions : Answer the following questions by selecting the most appropriate option.



1. A creative learner refers to one who is



(1) very talented in drawing and painting




(2) highly intelligent



(3) capable of scoring consistently good marks in tests



(4) good at lateral thinking and problem solving

Ans: (4)



2. Individual learners differ from each other in




(1) principles of growth and development



(2) rate of development



(3) sequence of development



(4) general capacity for development

Ans: (2)



3. Every learner is unique means that




(1) No two learners are alike in their abilities, interests and talents



(2) Learners do not have any common qualities, nor do they share common goals



(3) A common curriculum for all learners is not possible



(4) It is impossible to develop the potential of learners in a heterogeneous class

Ans: (1)



4. Constructivism as a theory




(1) focuses on the role of imitation



(2) emphasises the role of the learner in constructing his own view of the world



(3) emphasises on memorising information and testing through recall



(4) emphasises on the dominant role of the teacher

Ans: (2)



5.
Development of concepts is primarily a part of




(1) emotional development



(2)  intellectual development



(3) physical development



(4) social development

Ans: (2)




6.
Heredity is considered as a social structure.



(1) primary



(2) secondary



(3) dynamic



(4) static

Ans: (4)




7. The most intense and crucial socialization takes place



(1) throughout the life of a person



(2) during adolescence



(3) during early childhood



(4) during adulthood


Ans: (2)



8.
Helping learners recapitulate or recall what they have already learnt is important because



(1) it is a convenient beginning for any classroom instruction



(2) relating new information to prior knowledge enhances learning



(3) it is an effective way of revising old lessons




(4) it enhances the memory of learners thereby strengthening learning

Ans: (2)



9. According to Piaget, during the first stage of development (birth to about 2 years age), a child learns best



(1) by using the senses



(2) by comprehending neutral words



(3) by thinking in an abstract fashion




(4) by applying newly acquired knowledge of language

Ans: (1)



10. Theory of learning which totally and only depends on 'observable behaviour' is associated with theory of learning.



(1) Cognitivist



(2) Developmental




(3) Behaviourist



(4) Constructivist

Ans: (3)



11. Multilingual character of Indian society should be seen as



(1) a hindrance in teaching-learning process



(2) a resource for enrichment of school life




(3) a challenge to teacher's capacity to motivate students to learn



(4) a factor that makes school life a complex experience for the learners

Ans: (2)



12. Creative answers require



(1) direct teaching and direct questions




(2) content-based questions



(3) open-ended questions



(4) a highly disciplined classroom

Ans: (3)



13. Diagnosis of the gaps In the learning of students should be followed by



(1) appropriate remedial measures




(2) intensive drill and practice.



(3) systematic revision of all lessons



(4) reporting the findings to learners and parents

Ans: (1)



14. Which of the following statements cannot be considered as a feature of 'learning' ?




(1) Learning is a process that mediates behaviour



(2) Learning is something that occurs as a result of certain experiences



(3) Study of behaviour is learning



(4) Unlearning is also a part of learning

Ans: (3)



15. 'Self-regulation' of learners refers to




(1) their ability to monitor their own learning



(2) creating regulations for student behaviour



(3) rules and regulations made by the student body



(4) self-discipline and control

Ans: (1)



16.
Which of the following does not reflect 'teaching for understanding' ?




(1) Ask students to explain a phenomenon or a concept in their own words



(2) Teach students to provide examples to illustrate how a law works



(3) Help students see similarities and differences and generate analogies



(4) Enable students to memorize isolated facts and procedures

Ans: (4)




17. Which of the following statements is true about 'learning' ?



(1) Errors made by children indicate that no learning has taken place.



(2) Learning is effective in an environment that is emotionally positive and satisfying for the learners.



(3) Learning is not affected by emotional factors at any stage of learning.



(4) Learning is fundamentally a mental activity.

Ans: (2)




18. Human development is based on certain principles. Which of the following is not a principle of human development?



(1) Continuity



(2) Sequentiality



(3) General to Specific




(4) Reversible

Ans: (4)



19. The main purpose of assessment should be



(1) to point out the errors of the learners



(2) to measure the achievement of learners




(3) to decide if a student should be promoted to the next class



(4) to diagnose and remedy gaps in learning

Ans: (4)



20. Centrally sponsored scheme of Integrated Education for disabled children aims at providing educational opportunities to children with disabilities in



(1) regular schools



(2) special schools




(3) open schools



(4) Blind Relief Association schools

Ans: (1)



21. Which of the following is not a sign of reading difficulty among young learners? Difficulty in




(1) letter and word recognition



(2) reading speed and fluency



(3) understanding words and ideas



(4) spelling consistency

Ans: (3)



22. A teacher wants the gifted children of her 'class to achieve their potential. Which of the following should she not do to achieve her objective?




(1) Teach them to enjoy non-academic activities



(2) Teach them to manage stress



(3) Segregate them from their peers for special attention



(4) Challenge them to enhance their creativity

Ans: (3)



23. Which of the following is not a characteristic feature of intrinsically motivated children?




(1) They always succeed



(2) They enjoy doing their work



(3) They display a high level of energy while working



(4) They like challenging tasks

Ans: (1)



24. Which of the following is not an appropriate tool for Formative Assessment?




(1) Assignment



(2) Oral questions



(3) Term test



(4) Quiz and games

Ans: (3)



25. Learners should not be encouraged to




(1) ask as many questions as possible both inside and outside the class



(2) actively interact with other learners in group work



(3) participate in as many co-curricular activities as possible



(4) memorize all the answers to questions which the teacher may ask

Ans: (4)



26. Irfan breaks toys and dismantles them to explore their components. What would you do?




(1) Never let Irfan play with toys



(2) Always keep a close watch



(3) Encourage his inquisitive nature and channelise his energy



(4) Make him understand that toys should not be broken

Ans: (3)



27. The statement 'Men are generally more intelligent than women'    




(1) is true



(2) may be true



(3) shows gender bias



(4) is true for different domains of intelligence

Ans: (3)



28. Understanding the principles of development of a child helps a teacher in




(1) identifying the social status of the learner



(2) identifying the economic background of the learner



(3) rationalizing why the learner ought to be taught



(4) effectively catering to the different learning styles of learners

Ans: (4)



29. Christina took her class for a field trip and after coming back, she discussed the trip with her students. It may be connotated as




(1) Assessment of Learning



(2) Assessment for Learning



(3) Learning for Assessment



(4) Learning of Assessment

Ans: (1)



30.
The statement: 'An important precondition for the proper development of a child is ensuring her/his healthy physical development'




(1) is untrue as physical development does not affect other domains of development in anyway



(2) may be incorrect as development varies from individual to individual



(3) is true because physical development occupies the topmost place In the sequence of development



(4) is true because physical development is interrelated with other domains of development

Ans: (4)



Candidates have to do questions 31 to 90 EITHER from Part II (Mathematics and Science) OR from Part III (Social Studies/Social Science).
PART II

MATHEMATICS AND SCIENCE
Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.
31. The ratio between the length and the perimeter of a rectangular plot is 1:3. What is the ratio between the length and breadth of the plot?
(1) 1: 2
(2) 2: 1
(3) 3: 2
(4) Data inadequate
Ans: (2)
32. If a * b = a2 + b2 and a . b = a2 - b2 , the value of (5 * 2) . 25 is
(1) 215
(2) 225
(3) 226
(4) 216
Ans: (4)
33. If a, b and c are three natural numbers in ascending order, then
(1) c2 - a2 > b
(2) c2 - a2 = b2  
(3) c2 - a2 < b  
(4) c2 + b2 = a2
Ans: (1)
34. 'Buy three, get one free.' What is the percentage of discount being offered here ?




(1) 33.33%    



(2) 25%    



(3) 20%    



(4) 28.56%
Ans: (1)
35. The Value of √2 + √3 + √2 - √3 is
(1) √6
(2) 6
(3) 2√2
(4) 2√3
Ans: (3)
36. When recast, the radius of an iron rod is made one-fourth. If its volume remains constant, then the new length will become




(1) 1/4 times of the original



(2) 1/16 times of the original



(3) 16 times of the original



(4) 4 times of the original
Ans: (3)



37. Find the value of 547527/82 if 547.527/0.0082 = x




(1) x/10



(2) 10 x



(3) 100 x



(4) x/100
Ans: (3)
38. The smallest number by which 68600 must be multiplied to get a perfect cube is




(1) 5



(2) 10



(3) 8



(4) 12
Ans: (1)



39. A cyclist at 'C' is cycling towards 'B'. How far will he have to cycle from C before he is equidistant from both A and B ?








(1) 4 km



(2) 3 km



(3) 6 km



(4) 5 km
Ans: (4)



40. Unit's digit in 132003 is




(1) 1    



(2) 3    



(3) 7    



(4) 9
Ans: (3)
41. A square sheet ABCD when rotated on its diagonal AC as its axis of rotation sweeps a








(1) cone



(2) spindle



(3) cylinder



(4) trapezium
Ans: (2)



42. The area of a triangle with base x units is equal to the area of a square with side x units. Then the altitude of the triangle is




(1) x/2 units



(2) x units



(3) 2x units



(4) 3x units
Ans: (3)



43. Which is greatest among 33 and half %; 4/15 and 0.35 ?




(1) 33 and half %



(2) 4/15



(3) 0.35



(4) Cannot be compared
Ans: (3)
44. The factorisation of 25 - p2 - q2 - 2pq is




(1) (5 + p + q) (5 - p + q)



(2) (5 + p + q) (5 - P - q)



(3) (5 + p - q) (5 - p + q)



(4) (5 + p - q) (5 - p - q)
Ans: (2)
45. A rectangle is divided horizontally into two equal parts. The upper part is further divided into three equal parts and the lower part is divided into four equal parts.Which fraction of the original rectangle the shaded part ?








(1) 3/5



(2) 2/7



(3) 4/7



(4) 7/12
Ans: (4)



46. In the given figure, PS = SQ = SR and  L SPQ = 54°. Find the measure of  L x.








(1) 54°



(2) 72°



(3) 108°



(4) 36°
Ans: (1)
47. 2x - 13, 2x - 11, 2x - 9, 2x - 7 are consecutive




(1) Prime numbers



(2) Even numbers



(3) Odd numbers



(4) Natural numbers
Ans: (3)



48. The fractional equivalent of 57.12% (approx.) is




(1) 349/625



(2) 359/625



(3) 357/625



(4) 347/625
Ans: (3)



49. The ratio of the side and height of an equilateral triangle is




(1) 2 : 1



(2) 1 : 1



(3) 2 : √3



(4) √3 : 2
Ans: (3)



50. If two adjacent sides of a square paper are decreased by 20% and 40% respectively, by what percentage does the new area decrease?




(1) 48%



(2) 50%



(3) 52%



(4) 60%
Ans:
51. 4/16 - 1/8 = 3/8




6/7 - 2/9 = 4/2



The above represents the work of a student. If this error pattern continues, the student's answer to 5/11 - 2/7 will be



(1) 7/18



(2) 3/4



(3) 3/7



(4) 2/18
Ans: (2)
52. A teacher in grade-VI provided each child with a centimeter grid paper and a pair of scissors. She wanted them to explore how two-dimensional shapes can be folded into three-dimensional objects. Which of the following concepts are the students exploring?




(1) Rotation



(2) Reflection



(3) Nets



(4) Decimals
Ans:
53. When doing exponents, the work observed in a learner's notebook was as follows :




43 x 42 = 45



64 x 64 = 68




73 x 37 = 2110



The learner has not understood how to



(1) add exponents




(2) add exponents and multiply



(3) multiply numbers with same base



(4) multiply numbers with different bases
Ans: (4)



54. Teachers, while discussing problem-solving as an approach to teaching of mathematics, articulated four views. Which of the following views does not justify the real meaning of this approach?




(1) 'I think questions on problem-solving should be made from situations based on real life.'



(2) 'I think many questions found in the mathematics textbook can be used for problem-solving.'



(3) 'I think it is better to connect problem-solving with general mathematics class.' 



(4) 'I think there is no correlation between problem-solving and mathematical reasoning.'
Ans:



55. Given linear equations I, II and III, a learner is not able to solve III algebraically. The most likely area of difficulty is that the learner has not understood




           
               



(1) that two equations can be added or subtracted to solve them



(2) that two equations can be solved by method of substitution



(3) the method of solving equations using graphs



(4) that both the equations in III can be altered by multiplying with suitable numbers
Ans: (2)




56.When introducing mensuration, a teacher writes all the formulae on the board before proceeding further. This reflects that she is following the



(1) Inductive approach



(2) Deductive approach



(3) Experimental approach



(4) Practical approach
Ans: (2)
57. Ameena is playing with matchsticks and adds one  at each stage :  Appu, on the other hand, makes a table:  
Number of L's 1 2 3 ...
Number of matchsticks 2 4 6 ..
What is your observation about the two children in this situation?



(1) Ameena is only playing and Appu is doing mathematics



(2) Ameena will need lots of matchsticks to come to a generalisation. However, Appu would be faster



(3) Both Ameena and Appu are trying to make generalisations



(4) Ameena would be learning by doing and Appu may not be able to see the pattern at all
Ans: (1)




58. To be good in mathematics, one needs to



(1) remember solutions



(2) have mastery over calculations



(3)  create and formulate problems through abstract thinking and logical reasoning



(4) memorise formulae
Ans: (3)




59. Students make errors while solving mathematical problems because 



(1) they do not practise enough



(2) they do not refer to multiple textbooks



(3) their socio-economic status affects their performance



(4) they make alternative interpretations of concepts in their attempt to make meaning
Ans: (4)    




60. With an activity on paper folding, a teacher was trying to depict the relationship of the areas of a parallelogram and a triangle. Which of the following best depicts the transformation of stages?
(1)
(2)
(3)
(4)
Ans: (4)
61. Bakelite is used in making electrical appliances because it is a



(1) thermoplastic




(2) good conductor of heat



(3) good conductor of electricity



(4) good insulator of electricity
Ans: (4)



62. In which of the following cases of motion, are the distance moved and the magnitude of displacement equal ?




(1) A car moving on a straight road



(2) A car moving in a circular path



(3) A pendulum oscillating to and fro



(4) The Earth revolving around the Sun
Ans: (1)



63. LED and CFL are very commonly used as sources of light in homes. Which of the following statements is true ?




(1) CFL is better because LED contains toxic materials



(2) LED is better because CFL contains toxic materials



(3) Both are equally good



(4) Neither of them is good because both contain toxic materials
Ans: (2)



64. An air bubble inside water behaves like a




(1) concave lens    



(2) convex lens



(3) plano-convex lens



(4) concave mirror
Ans: (1)



65. A feather weighing 5 gm and a nail weighing 10 gm have the same kinetic energy. Which of the following statements is true about the momentum of the two bodies ?    




(1) The lighter body will have higher momentum



(2) The heavier body will have higher momentum



(3) Both will have equal momentum



(4) It is not possible to compare the momentum. of two objects
Ans: (2)
66. If the pressure over a liquid increases, its boiling point




(1) decreases



(2) Increases



(3) does not change



(4) first decreases and then increases
Ans: (2)



67. A doctor prescribes a medicine to treat hyperacidity. The main ingredient of the medicine is 




(1) Al(OH)3



(2) MgCl2



(3) CaC03



(4) Na2C03
Ans: (1)




68. Non-metallic oxides



(1) are acidic in nature



(2) are basic in nature



(3) are amphoteric in nature




(4) turn red litmus paper blue
Ans: (1)



69. The inner surfaces of food cans are coated with tin and not with zinc because



(1) zinc is costlier than tin



(2) zinc is more reactive than tin



(3) zinc has a higher melting point than tin




(4) zinc is less reactive than tin
Ans: (2)



70. A man goes door to door posing as a goldsmith. He promises to bring back the glitter on dull gold ornaments. An unsuspecting woman gives a set of gold bangles to him which he dips in a particular solution. The bangles sparkle but their weight has considerably reduced. The solution used by the impostor probably is



(1) dil. HCI



(2) cone. HCI



(3) a mixture of cone. HCI and cone. HN03




(4) cone. HN03
Ans: (3)


71. Bleeding is stopped by the application of alum to a wound because



(1) the wound is plugged by the alum chunk



(2) alum coagulates the blood and forms a clot



(3) alum reduces the temperature near the wound




(4) alum is an antiseptic
Ans: (2)



72. When an iron nail is dipped in copper sulphate solution, the colour of copper sulphate solution fades and a brownish layer is deposited over the iron nail. This is an example of



(1) combination reaction



(2) decomposition reaction



(3) double displacement reaction




(4) displacement and redox reactions
Ans: (4)



73. While diluting sulphuric acid, it is recommended that the acid should be added to water because



(1) acid has strong affinity for water



(2) acid may break the glass container



(3) dilution of acid is highly exothermic




(4) dilution of acid is highly endothermic
Ans: (3)



74. The thumb of humans moves more freely than other fingers due to the presence of



(1) pivotal joint



(2) gliding joint



(3) hinge joint




(4) saddle joint
Ans: (4)



75. Root cap is absent in



(1) Xerophytes



(2) Hydrophytes



(3) Mesophytes




(4) Halophytes
Ans: (2)



76. Adding salt and sugar to food substances helps In preserving them for a longer duration. It is because excess salt and sugar



(1) plasmolyse the microbial cells



(2) cause rupturing of microbial cells



(3) cause change in the shape of microbial cells




(4) remove water from food
Ans: (1)



77. Hormone Adrenaline



(1) helps control level of sugar in the blood



(2) helps the body to adjust stress level when one is very angry or worried




(3) helps control height



(4) helps control balance of electrolytes in the body
Ans: (2)



78.
The green house effect which is causing an increase in the atmospheric temperature is mainly due to



(1) oxygen



(2) nitrogen




(3) carbon dioxide



(4) sulphur
Ans: (3)



79. Green plants appear to release oxygen instead of carbon dioxide into the atmosphere during the day time because



(1) green plants do not respire during the night time



(2) green plants respire only during the night time




(3) green plants respire during the day time but are involved in photosynthesis during the night time



(4) the rate of photosynthesis is higher than the rate of respiration during the day time
Ans: (4)



80. A common characteristic feature of plant sieve-tube cells and mammalian erythrocytes is



(1) absence of nucleus



(2) absence of chloroplast




(3) absence of cell wall



(4) presence of haemoglobin
Ans: (1)


81. Most Boards of Education have banned the dissection of animals because



(1) animals are no longer available for dissection



(2) procuring animals has become an expensive proposition




(3) there is a need to sensitise students to prevention of cruelty to animals



(4) they may spread new diseases
Ans: (3)

 

82.
The main aim of conducting Mathematics and Science Olympiads is to



(1) promote excellence in the subject by nurturing creativity and experimentation



(2) grade students according to their capabilities




(3) help students score high marks in professional examinations



(4) grade schools based on the performance of their students
Ans: (1)



83. Four applicants for a post of TGT (Science) were asked to plan a lesson on "Consequences of Deforestation", Which one of the following lesson plans reflects the scientific approach ?



(1) Explains in detail the consequences of deforestation



(2) Provides a variety of examples to explain the concept




(3) Includes activities that children can perform in groups and draw conclusions through a Power Point presentation



(4) Mentions about the use of ICT to help students understand the concept
Ans: (3)



84. Ms. Patel, Principal of a School XYZ, is keen about integrated approach to teaching of Science rather than teaching different disciplines separately. The basis of this is



(1) non-availability of qualified teachers in her school to teach separate disciplines



(2) difficulty to adjust the teachers in the time-table




(3) difficulty of students to adjust to different teachers



(4) all the disciplines are interlinked and a teacher can draw on cross-curricular linkages
Ans: (4)



85.
A teacher plans to teach "Components of Food" in Class-VI. Which of the following can be used as an essential question ?



(1) List the food items your mother serves you in lunch.



(2) Why does your mother serve you a meal with a variety of food items ?




(3) Does your mother prepare a definite set of food items for lunch every day?



(4) Do you eat all the items served in your lunch every day?
Ans: (2)



86. While teaching the concept, "force can change the shape of an object" to students, a teacher plans the following activities:



a. Explain concepts using commonly observed examples.



b. Provide a dough on a plate and ask the students to press it down with the hand.




c. Show an audio-visual• film explaining the concept with some examples.



The teacher is using different approaches to learning because



(1) she wants to prove her knowledge



(2) she knows she must follow her lesson plan



(3) she wants to prepare students for a test



(4) there are different kinds of learners in the class and she wants to address multiple intelligences
Ans:




87. Which of the following can be assessed when Geeta is using only MCQ as a tool to assess "Nutrition in Humans" ?



(1) Analytical ability to classify food items and make a poster



(2) Misconceptions related to food habits



(3) Learners' ability to apply knowledge and prepare a role play to present in the morning assembly



(4) Learners' ability to comprehend the importance of components of food and write a long essay
Ans: (2)




88. A Science teacher plans group activities to teach "Properties of Air" to her students of Class-VI. Which one set of attributes would she like to have in the students she selects as group leaders ?



(1) Freedom to choose roles, work at their own pace and understanding



(2) Ordering students to take roles and deliver in consonance with their understanding



(3) Giving major roles to brighter students to ensure the group finishes first



(4) Assigning roles as per capability, motivating and coordinating among the group members
Ans: (4)




89. While selecting a performance task to help students develop research oriented skills in a Science class, a teacher may pick up a topic



(1) from the content given in the syllabus which must be completed in time



(2) which majority of the students in a class find interesting



(3) which she thinks is important for the students



(4) related to a problem faced by students in their day-to-day functioning and which is a part of the concepts to be covered for this class
Ans: (4)




90. While investigating 'how water affects the germination of seeds', a teacher asked the students to soak bean seeds on a bed of cotton wool for a few days and observe the changes. What is the guideline that she forgot to mention?

To place



(1) many seeds on wet cotton



(2) a few seeds on wet cotton



(3) many seeds on dry cotton




(4) a few seeds on dry cotton
Ans: (2)


Candidates have to do questions 31 to 90 EITHER from Part II (Mathematics and Science) OR from Part III (Social Studies/Social Science).
PART III

SOCIAL STUDIES / SOCIAL SCIENCE
Directions: Based on your reading of the passage given below, answer the next three questions (Q. No. 31 to 33) , by selecting the most appropriate option.




A Letter For You



"'Civics is boring.' You may have heard this from your students. You may have felt that they had a point. Syllabi of Civics in our country tends to focus on formal political institutions of government. The textbooks are full of constitutional, legal and procedural details presented in a dry and abstract manner. No wonder children experience a disconnect between the theory they read in the textbook and what they see in real life around them. This is perhaps what makes Civics 'boring' for young adults in a country otherwise full of passion for politics."
Source: Democratic Politics-I

IX Social Science
31. What is the context in which the word 'disconnect' is used in the passage ?



(1) Civics teaching is dull in schools




(2) Children find themselves unable to relate what happens in the real world with what they read in the textbooks



(3) It is related to how Civics textbooks are written and transacted



(4) It is related to the attitude of students towards schooling in general and Civics in particular
Ans:
32. Which one of the following exemplifies the best pedagogical practice for the classroom in transacting the Civics syllabi?



(1) The teacher teaches the Civics textbook cover to cover explaining everything in detail and prepares students well.




(2) The teacher makes the subject interesting by relating anecdotes and short stories but believes firmly in the textbook and lecture method.



(3) The teacher follows her lesson plan meticulously and uses many reference books for making notes.



(4) The teacher involves her students in youth parliament and encourages them to critically analyse the content in the textbooks by comparing it with what they see in reality.
Ans:



33. The 'dry and abstract' presentation of content in Civics textbooks can be brought alive by a teacher    



(1) through real life examples and episodes followed by debates and, discussions




(2) if the abstract aspects are quickly glossed over



(3) through very clear and thorough explanation of the dry concepts



(4) with the help of short tests to reinforce the difficult concepts
Ans:



34. Which one of the following statements about water conservation is incorrect ?




(1) Water is a non-renewable resource.



(2) Underground water level could be improved with forest or vegetation covers.



(3) Controlling surface runoff is one of the ways to conserve water.



(4) Sprinklers effectively control evaporation.
Ans:



35. Around 3900 years ago, the earliest cities, Harappa and Mohanjodaro, began to come to an end because of various reasons, Which one of the following is not one of those reasons?




(1) There was internal rivalry and warfare between cities                                

           

(2) Deforestation and     floods brought in destruction                                


                        

(3) Grazing of green cover by herds of cattle destroyed the soil cover                    

                       


(4) Rivers dried up leading to the end of the cities
Ans:                                



36. Most of the 'Mahajanapadas' were fortified because




(1) of availability of wood, brick and stones, in the area



(2) they reflected their wealth and power



(3) the rulers were scared of attack and wanted to ensure they were protected



(4) they were symbols of their 'rich' warrior tradition
Ans:



37. When it is 10:00 a.m. in London in June, the Indian Standard Time will be




(1) 2:30 p.m.            



(2) 3:00 p.m.                



(3) 3:30 p.m.                




(4) 2:00 p.m.
Ans:                 



38. In the following diagram, which arrow shows the South-East direction?








(1) D



(2) B



(3) F



(4) H
Ans:



39. A map uses a scale in which 1 cm on the map covers 20 meters on the ground. If two places are 5 cm apart on the map, the actual distance between them is




(1) 20 meters



(2) 150 meters



(3) 200 meters



(4) 100 meters
Ans:



40. For creating an effective administration practice in India, which one of the following was adopted by the British Government?




(1) Military expedition



(2) Practice of surveying



(3) Practice of land revenue collection



(4) Practice of exploiting native population
Ans:
41. The two main systems of Indigo cultivation were




(1) Nij and Kij



(2) Nij and Ryoti



(3) Kharif and Rabi



(4) Nij and terrace farming
Ans:



42. What problems did shifting cultivators face under the British rule?




(1) Exploitation



(2) Decline in their agricultural production



(3) Their movement was restricted



(4) Unemployment
Ans:



43. What was the main reason behind the destruction of Somnath temple by Sultan Mahmud of Ghazni ?




(1) He wanted to build a palace there



(2) He did not like the architecture of the temple



(3) He tried to win credit as a great hero of Islam



(4) He wanted to use the temple for some other purpose
Ans:



44. During the medieval period in India, temples were regarded as a hub of




(1) architecture



(2) cultural activities



(3) extensive foreign trade



(4) Sufi movement
Ans:



45. In Bengal, temples and other religious structures were often built by individuals or groups who were becoming powerful in order to




(1) ensure that they did good 'karma'



(2) demonstrate a marvel of architecture to the society



(3) add value to the surroundings



(4) demonstrate their power, proclaim their piety and gain followers
Ans:



46. A system of structure and practice in which men dominate, oppress and exploit women is called




(1) Hierarchy



(2) Fascism



(3) Monarchy



(4) Patriarchy
Ans:



47. Which of the following statements is not an objective of social advertising?    




(1) To change attitudes and mindset, as people influence people



(2) To target social networks and social groups



(3) To advertise products on social networking sites for personal commercial value



(4) To motivate members of the public to engage in voluntary social activity
Ans:



48. Which of the following statements about 'prasastis' is an incorrect statement ?




(1) The achievements of rulers or kings are described in 'prasastis'.



(2) They were written by scholars/poets/ learned people for the purpose of praising the kings and earning their patronage.



(3) Usually the kings themselves wrote them.



(4) They are valuable sources of history of the period to which they belong.
Ans:



49. What does PHC stand for?        




(1) Private Health Centre            



(2) Public Health Court            



(3) Public Health Centre            




(4) Public Health Corporation
Ans:             

                   

50. Which of the following is not a primary economic activity ?                    




(1) Mining                        



(2) Agriculture                    




(3) Trading                        



(4) Fishing
Ans:                         




51. Industrialists set up industries when



(1) they can develop their own native places



(2) they find favourable government policies



(3) towns can be developed



(4) incentives provided by the government reduce their profit
Ans:




52. Which one of the following explains the term 'market' ?    



(1) A local area which has conducive conditions for setting up an industry



(2) A shop to sell the goods manufactured by the industrialist



(3) The potential trade in a particular type of good being produced by an industry



(4) A mall which sells products
Ans:




53. Which of the following pedagogical approaches exhibited by four different teachers for teaching 'Industrialisation' is most appropriate ?



(1) The teacher believes that she must cover the entire process of industrialisation in detail and brings in copious material to the class



(2) The teacher asks the class to read the entire lesson silently and asks questions if they have not understood



(3) The teacher is a believer in the timeless glory of the textbook and teaches by explaining every word and asking comprehension questions to students



(4) The teacher is aware of multiple approaches to pedagogy and plans a trip to an industry in the nearby area to demonstrate the concepts, discuss and debate in groups the issues and then in a plenary, sum up the conclusions
Ans:




54. Which of the following statements about 'ancient manuscripts' is not correct?



(1) Some manuscripts were engraved on stone or metal



(2) They were usually written on palm leaves



(3) They are the primary sources of the period they reflect




(4) They were handwritten and then printed
Ans:



55. In the middle of the 19th century, British historians divided history of India into three periods - Hindu India, Muslim India and British India. What is the basis of this division?



(1) It was convenient and easy to remember



(2) It was based on the idea that religion of the rulers was an important historical change




(3) History of England is also written in a similar way



(4) Britishers felt they were more knowledgeable at that point of time in history and so used this division
Ans:
56. Match the following and pick the correct option:



a. Agriculture          I. Cultivation of grapes



b. Horticulture        II. Growing crops and farming




c. Pisiculture           III. Growing flowers, fruits and vegetables



d. Viticulture           IV. Breeding of fish



(1) a-I, b-IV, c-II, d-III



(2) a-II, h-III, c-IV, d-I




(3) a-III, b-R, c-I, d-IV



(4) a-II, b-IV, c-III, d-I
Ans:



57.
Which development facilitated the debates and discussions about social customs and practices on a wider scale during the 19th century?



(1) Magazines



(2) Theatre




(3) Movies



(4) Radio
Ans:



58. Social reformers like Raja Ram Mohan Roy used the following strategy to campaign about the prevailing social injustices (e.g. sati) against women.



(1) They took the help of the popular social milieu



(2) They used the influence of the government




(3) They used a verse or sentence which is in the ancient sacred texts to prove their stand



(4) They took the help of popular nationalist leaders
Ans:



Directions: Based on your reading of the passage given below, answer the next two questions (Q.No. 59 & 60), by selecting the most appropriate option.




"By the end of the nineteenth century, women themselves were actively working for reform. They wrote books, edited magazines, founded schools and training centres and set up women's associations. From the early twentieth century, they formed political pressure groups to push through laws for female suffrage (the right to vote) and better health -care and education for women. Women from all communities joined various kinds of 'nationalist and socialist movements from the 1920s.

In the twentieth century, leaders such as Jawaharlal Nehru and Subhas Chandra Bose lent their support to demands for greater equality and freedom for women. Nationalist leaders promised that there would be full suffrage for all men and women after Independence. However, till then they asked women to concentrate on the anti-British struggles."



Source: 'Our Pasts'-III, Part-II



59. Which of the following statements best describes the inference that can be drawn from the above extract with respect to the strategy used by leaders of India's national movement?



(l) Participation of women would make the struggle for Independence much more attractive




(2) Women and men were encouraged to follow a policy of 'give and take'



(3) Indian women through their speeches could draw many more people into the movement



(4) Nationalist leaders enlisted the support of the women to their cause by promising them the right to vote after Independence
Ans:



60. Which one of the following statements regarding women's rights is untrue based on the passage?




(1) Women were now becoming vocal in their demands for rights, including political rights



(2) Many women from all communities came forward to join the struggle for freedom



(3) Women got the support of nationalist leaders



(4) Women's writings were not appreciated
Ans:
61. "Throughout the 19th century, most educated women were taught at home by liberal fathers and husbands instead of sending them to schools,"




Which of -the following statements is not a correct reason for the above trend ?



(1) People feared that schools would take girls away from home



(2) Men derived great pleasure by teaching girls at home



(3) Girls had to travel through public places in order to reach school and their safety remained a concern



(4) There was a fear that schooling would prevent girls from doing their domestic duties
Ans:



62. Why is mining called a primary activity?




(1) It involves production from the natural resources of the earth



(2) It is one of the earliest forms of human activities



(3) It brings a lot of money to the government



(4) It is the biggest employer of workers
Ans:



63.
Which of the following is not a mineral ?    




(1) Graphite in pencil



(2) Salt used for cooking



(3) Gold and silver in jewellery



(4) Mica used for insulation
Ans:



64. Which of the following was not a problem faced by India soon after Independence?
(1) Wealth and debts to be equally distributed among India, Pakistan and Great Britain




(2) Persuading the Princely States to join the Indian Union



(3) Economic development



(4) Refugees from Pakistan
Ans:



65. Though India chose universal adult franchise after becoming independent, this was withheld in many other sovereign countries on the basis of certain criteria. Which of the following was not one of the criteria?



(1) Education




(2) Religion



(3) Gender



(4) Property
Ans:



66. Which one of the following statements explains the essence of 'mixed economy' ?



(1) Both the States and Centre divide responsibility towards economic development




(2) Both the Public and the Private sector play a significant role m increasing production and generation of jobs



(3) Both the Public and the Private sector share the profits generated in the economy equally



(4) Both the Central and State Governments have a say in the legislation controlling the economy of the country
Ans:



67. Which one among the following is not a feature of 'Lithosphere' ?



(1) 97% of the Earth's water lies in the Lithosphere




(2) Landforms are found on ocean floor also



(3) Mineral wealth is found in this sphere



(4) Mountains, plateaus and valleys form a part of Lithosphere
Ans:



68. Which one of the following cannot be said about our 'planet 'Earth' ?    




(1) It is a perfect sphere



(2) It is slightly flattened at the Poles



(3) It has a bulge in the middle



(4) It is called the 'blue planet'
Ans:



69. Ocean water keeps moving continuously unlike the calm water of ponds and lakes. Which one of the following categories is not one of the movements of water?




(1) Waves



(2) Water cycle



(3) Tides



(4) Currents
70. Which of the following is not an advantage of high tides?




(1) They help in fishing



(2) Electricity could be generated from them



(3) They help the local economy by drawing tourists



(4) Navigation is easier
Ans:



Directions: Based on your reading of the case study given below, answer the next two questions (Q. No.71 & 72), by selecting the most appropriate option.




Rashmi has the habit of asking the surnames of persons whom she comes across for the first time. She has to place the concerned person in the varna system of Indian society. This enquiry about caste identity is resented by many people though it is not expressed openly. Things are more complicated. when' she meets a person from another region or part of India. She is unable to figure out their caste status even if that person reveals the surname. This 'world view' of Rashmi, according to her, does not affect/influence her teaching-learning transaction process. She says that it is part of her primary socialization and she cannot help it.



71. Primary socialization is



(1) social networking at the primary level



(2) learning from family and friends at an early age



(3) learning from society during adolescence




(4) memorising and imitating the teacher
Ans:



72. The resentment is justified because the teacher's attitude



(1) highlights the need for socialization



(2) is purely based on personal biases



(3) is not an indictment of the stereotypes it creates'




(4) perpetuates social, political and economic inequalities
Ans:



73. Most people during the 19th century felt education will have a 'corrupting' influence on women. Which of the following brings out the contextual meaning of 'corrupting' in the above sentence?



(1) Women were more corrupt than men



(2) It would bring them more money



(3) The power they gain through education would take them away from their traditional roles




(4) They would become impure
Ans:



74. A teacher gives the following exercise to her students: Imagine you are a member of a nomadic community that shifts residence every 3 months. How would this change your life?



(1) The question will prove that a student's life is far safer and more enjoyable than the life of people in such situations



(2) The question will make students less egocentric and promote universal brotherhood



(3) The question will impress upon the students that facts are more important than reflection in Social Science




(4) The question will help students place themselves in new situations to gain a better understanding of the concepts involved
Ans:



Directions: Based on your reading of the passage given below, answer the next two questions (Q. No.75 & 76), by selecting the most appropriate option.



"The popular perception of Social Science is that it is a non-utility subject. As a result, low self-esteem governs the classroom transactions, with both teachers and students feeling uninterested in comprehending its contents. From the initial stages of schooling, it is often suggested to students that the Natural Sciences are superior to the Social Sciences."




Source: NCF - 2005,

Teaching of Social Sciences



75. What is the context in which the term 'non-utility subject' is used in the above extract?



(1) Social Science has nothing to offer to improve human civilization



(2) Studying Social Science does not lead to well-paid jobs and material wealth




(3) Social Science is a subject that cannot be learnt for its utility



(4) Social Science is a dry and difficult subject having no use for educators or learners
Ans:



76. Which of the following best conveys the essence of the above extract?    



(1) The way Social Science is taught to students does not enthuse them to take Social Science seriously



(2) Natural Sciences need to be given importance in school curriculum




(3) Students considered good in Natural Sciences are considered bright



(4) Social Sciences are inferior to Natural Sciences since they are non-utilitarian subjects
Ans:



77. The significance of language in teaching-learning of Social Science cannot be over-emphasized. Which of the following statements does not convey the above idea?



(1) Effective understanding of the meaning and use of a language enhances learning in Social Science




(2) Language is of least significance in a fact-oriented subject like Social Science



(3) Only a language teacher can do justice to the teaching-learning process of Social Science



(4) Since language is important, a Social Science teacher should include comprehension and grammar questions in Social Science tests
Ans:



78. Which of the following statements is incorrect about Social Science?




(1) Social Science encompasses diverse concerns of society, including historical, geographical, economic and political dimensions



(2) Social Science creates and widens human values such as freedom, respect for diversity, etc.



(3) As Social Science deals with people, the nature of enquiry is not scientific



(4) Social Science lays the foundations for an analytical and creative mindset
Ans:



79. Which of the following is not a source material for writing oral history?




(1) The anecdotes of a person who participated in the 'Quit India Movement'



(2) A British soldier's oral account of the Sepoy Mutiny



(3) The memories of a person who migrated to Pakistan from India at the time of Partition



(4) A scholar talking about today's education system
Ans:



80. Which of the following statements about the title of NCERT History textbook, 'Our Pasts', as expressed by the authors, is not correct?




(1) It is about the pasts of neighbouring countries



(2) It does not talk about the times of kings and queens only



(3) It tries to bring out contribution of various groups or communities like farmers and artisans



(4) It emphasizes the notion that India does not have just 'one past' but 'many pasts'
Ans:



81. The following question is given under the heading 'Let's discuss' at the end of a chapter: 'Why do you think ordinary men and women did not generally keep records of what they did ?' What is the relevance of asking this question?




(1) Such questions encourage guesswork and so should not be given



(2) Ordinary men and women lead common lives. There is nothing great or of significance to write about them



(3) It is good to ignite a discussion and let students come out with their reasoning



(4) Questions which do not have fixed answers should not be given, as they will confuse the students
Ans:



82. Which type of questions will not develop critical thinking among students ?




(1) Closed-ended questions



(2) Open-ended questions



(3) Probing questions



(4) Divergent questions
Ans:



83. While discussing gender roles in the classroom, you would assert that




(1) there are different professions for men and women



(2) boys need to attend school as they are the future earning members of the family



(3) gender stereotypes in society need to be addressed meaningfully



(4) household work should not be seen as productive
Ans:



84. The approach of the 'Social and Political Life' textbooks of NCERT is to




(1) give the learner one correct answer for a question



(2) focus the attention of the learners on the factual content of lessons



(3) use definitions to sum up a concept



(4) use case studies and narratives to explain concepts
Ans:



85. Which of the following questions would help build the critical thinking skills of students ?




(1) 'All communicable diseases are water borne'. State whether true or false.



(2) Comment on the 'double burden of women's work'.



(3) Write two measures the government has adopted to control pollution.



(4) What is the government's role in Indian Health and Indian Education?
Ans:



86. You are teaching 'Unity in Diversity' to the students of Class-VIII. Which of the following activities would you do to make the students understand the concept effectively?




(1) Write an essay on the river disputes between States of India



(2) Prepare a model of the Hydro-electric project near the school



(3) Conduct' a test after the lesson is thoroughly taught



(4) Present a feature on the different dance forms of our country appreciating their underlying similarities and differences
Ans:



87. Diagnostic testing in Social Science will help a teacher understand




(1) the part of the topic the student has not memorised



(2) learning difficulties a student is facing in Social Science



(3) how revision work has helped her students



(4) how intelligent her students are
Ans:



88. Choose the most inappropriate statement regarding teaching of Social Science in middle school.




(1) Social Science should be taught as it helps to acquire an understanding of human relationships



(2) Social Science should be taught as it helps sensitize children regarding social reality



(3) Social Science should be taught because it helps students debate and reflect on social issues



(4) Social Science should be a part of the curriculum so that the learners 'know about the lives of kings and the battles they fought
Ans:



89. Doing activities with children will be effective only if




(1) the teacher does not know why she is doing it



(2) the teacher conducts them to complete her 'Lesson Plan'



(3) the teacher does them as a pretence to obey her principal's directions for activity-based learning



(4) she believes that activity-based education will help the child in understanding the concepts
Ans:



90. Which of the following should not be a part of the Social Science instructional process?




(1) Planning



(2) Dictation of facts



(3) Feedback mechanism



(4) Implementation
Ans:
PART IV



LANGUAGE I




ENGLISH


Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. No. 91 to 99) by selecting the most appropriate option.


Surviving a Snakebite


1 Annually, there are a million cases of snakebite in India and of these, close to 50,000 succumb to the bites.



2 When you look around the countryside, where most bites occur, and notice people's habits and lifestyles, these figures aren't surprising. People walk barefoot without a torch at night when they are most likely to step on a foraging venomous snake.




3 We encourage rodents by disposing waste food out in the open, or by storing foodgrains in the house. Attracted by the smell of rats, snakes enter houses and when one crawls over someone asleep on the floor and the person twitches or rolls over, it may bite in defence.



4 Once bitten, we don't rush to the hospital. Instead, we seek out the nearest conman, tie tourniquets, eat vile tasting herbal chutneys, apply poultices or spurious stones, cut/slice/suck the bitten spot, and other ghastly time-consuming deadly "remedies".



5 As Rom cattily remarks : "If the snake hasn't injected enough venom, even popping an aspirin can save your life." That's the key - snakes inject venom voluntarily and we have no way of knowing if it has injected venom, and if it is a lethal dose. The only first aid is to immobilise the bitten limb like you would a fracture, and get to a hospital for anti-venom serum without wasting time.



91. Of the people who are. bitten by snakes in India, the fatality rate is



(1) 5%




(2) 25%



(3) 50%



(4) 100%
Ans:



92. According to the author, people living in which parts are more prone to snake bites?



(1) Crowded cities




(2) The open



(3) Villages



(4) Forests
Ans: (3)



93. Storing foodgrains in the house is one of the causes for snake bites because



(1) foodgrains attract rats which in turn attract snakes




(2) snakes enter houses in search of stored foodgrains



(3) the smell of foodgrains brings both snakes and other animals into the house



(4) stored foodgrains create convenient hiding places for snakes within houses
Ans: (1)



94. '... it may bite in defence' (para-3). This observation implies that



(1) a snake is very good at defending itself




(2) a snake may bite a human being in order to defend its prey



(3) human beings are defenceless against snakes



(4) a snake bites a human only when it is threatened
Ans: (4)



95. What, according to the author, is the reason for the high fatality rate due to snakebites in India?



(1) Shortage of medical facilities




(2) Lack of scientific knowledge about snakebites



(3) Shortage of anti-venom serum



(4) Shortage of doctors
Ans: (2)



96. In the instance of a snakebite, what should we do immediately?



(1) Tie torniquets




(2) Eat herbal chutneys



(3) Immobilise the bitten part and get anti-venom serum



(4) Cut-slice-suck the bitten spot
Ans: (3)



97. Pick out a word from the passage which means 'to go around in search of food'. (Para 2)



(1) Foraging




(2) Countryside



(3) Venomous



(4) barefoot
Ans: (1)



98. "If the snake hasn't injected enough venom, even popping an aspirin can save your life." This sentence can be rewritten without changing the meaning as



(1) When a snake has not injected enough venom, life can be saved even by swallowing an aspirin.




(2) Life can be saved even by swallowing an aspirin, even though the snake hasn't injected enough venom.



(3) Even popping an aspirin can save your life, in spite of a snake not having injected enough venom.



(4) As long as you are popping an aspirin to save your life, the snake will not inject enough venom.
Ans: (1)



99. Pick out a word from the passage, that power to cause death'. means 'having the (Para 5)



(1) immobilise




(2) voluntarily



(3) lethal



(4) serum
Ans: (3)



Directions: Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. No. 100 -105) by selecting the most appropriate option.
Common Cold
1 Go hang yourself, you old M.D.! You shall not sneer at me. Pick up your hat and stethoscope, Go wash your mouth with laundry soap; I contemplate a joy exquisite I'm not paying you for your visit. I did not call you to be told My malady is a common cold.




2 By pounding brow and swollen lip; By fever's hot and scaly grip; By those two red redundant eyes That weep like woeful April skies; By racking snuffle, snort, and sniff; By handkerchief after handkerchief; This cold you wave away as naught Is the damnedest cold man ever caught !



3 Bacilli swarm within my portals Such as were ne'er conceived by mortals, But bred by scientists wise and hoary In some Olympic laboratory; Bacteria as large as mice, With feet of fire and heads of ice

Who never interrupt for slumber Their stamping elephantine rumba.



100. What is the emotion that the poet displays in the first stanza ?



(1) Anger




(2) Joy



(3) Jealousy



(4) Sympathy
Ans: (3)
101. Why and at whom does the poet show his emotion?



(1) At an old man because he has sneered at the poet



(2) At a doctor for an incorrect diagnosis of his medical condition




(3) At a friend who is happy at the poet's plight



(4) At a doctor who has said the poet merely has a cold
Ans: (4)



102. The poet describes his eyes as 'two red redundant eyes' because .



(1) he cannot see properly due to the cold



(2) they show how furious the poet is




(3) they have been affected by an eye-disease



(4) in his medical condition the poet is imagining things
Ans: (1)



103. 'Bacteria as large as mice' is an instance of a/ an



(1) simile and a hyperbole



(2) metaphor




(3) personification



(4) alliteration
Ans:



104. 'Who never interrupt for slumber Their stamping elephantine rumba.' The meaning of these lines is that



(1) the bacteria are continuously stamping their elephant-like feet



(2) the cold-causing germs are causing much discomfort and pain to the poet without any break




(3) the bacilli are so active that they refuse to go to sleep



(4) the poet is not able to concentrate on his work due to the raging cold
Ans: (2)



105. The general tone of the poem can be described as



(1) satirical and harsh



(2) ironical and mocking




(3) whimsical and humorous



(4) sad and tragic
Ans: (1)



Directions: Answer the following questions by selecting the most appropriate option.



106. The Constructivist Approach to learning means




(1) involving the students in a variety of activities to encourage them to learn new words and structures by accommodating them with those that they have already learnt through a process of discovery



(2) teaching rules of grammar and consolidating through rigorous practice



(3) helping learners acquire new vocabulary by studying literature intensively



(4) teaching new words and structures using a variety of audio-visual aids followed by practice through drill
Ans: (1)



107. What is the skill among the ones given below that cannot be tested in a formal written examination?




(1) Reading for information



(2) Meaning of words and phrases  



(3) Extensive reading for pleasure



(4) Analysing texts
Ans: (3)



108. Which of the following is suitable for making students responsible for their own learning?




(1) Discouraging students from making decisions about how they learn best



(2) Using technology to chat and network



(3) Encouraging students to ask more and more questions



(4) Giving a lot of homework, project work and assignments to improve language skills of students
Ans: (3)



109. Ania, while teaching paragraph construction, should draw attention to




(1) a large variety of ideas



(2) originality of ideas



(3) topic sentence, supporting details and connectors



(4) a range of vocabulary
Ans: (3)



110. Communicative Language Teaching is concerned with




(1) teaching of vocabulary and grammar  through rules of spelling and language



(2) teaching language to learners for written tests



(3) interpreting grammar rules to suit the audience



(4) enhancing receptive and productive skills such as speaking, listening, reading and writing
Ans: (4)



111. Formative Assessment is assessment




(1) of learning



(2) at learning



(3) in learning



(4) for learning
Ans: (1)



112. The term 'Comprehensive' in Continuous and Comprehensive Evaluation means




(1) scholastic development



(2) co-scholastic development



(3) academic skills



(4) scholastic and co-scholastic development
Ans:



113. A teacher designs a test to find out the cause of the poor grades of her learners through alan




(1) Diagnostic Test



(2) Proficiency Test



(3) Achievement Test



(4) Aptitude Test
Ans: (1)



114. An inclusive class is that in which




(1) differently abled learners study with normal students



(2) students from different nationalities study together



(3) students from different religions study together



(4) both boys and girls study together
Ans: (1)



115. 'Concrete Operational Stage' refers to those learners who are




(1) adolescents



(2) at middle level



(3) toddlers



(4) adults
Ans: (2)



116. When learners are engaged in a pair activity, taking on roles of a doctor and a patient, the activity is called




(1) Real Activity



(2) Declamation



(3) Simulation



(4) Exchanging notes
Ans: (3)



117. Essays or long writing tasks especially on a discursive issue should




(1) help students develop their literary skills



(2) help students with grammar



(3) help them to improve their handwriting



(4) help them discuss the different points of view and justify them with illustrative points
Ans: (4)



118. A teacher, Amrita, uses various tasks such as creating charts, graphs, drawing, gathering information and presenting them through pair or group work. This differentiated instruction




(1) helps learners with multiple intelligences to perform well and learn better    



(2) is a way of demonstrating her own knowledge



(3) only helps the bright learners



(4) is the best way to prepare students for an assessment
Ans:



119. Using a word bank and brainstorming helps to build




(1) Vocabulary



(2) Ideas



(3) Writing skills



(4) Reading comprehension
Ans: (1)



120. Gender stereotypes and bias among learners can be discouraged by




(1) enabling all learners to cook and sew irrespective of gender



(2) using textbooks which do perpetuate such beliefs



(3) creating an open and encouraging atmosphere in a mixed class



(4) pressuring girls to learn cooking
Ans: (1)
PART V



LANGUAGE II




ENGLISH
Directions: Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. No. 121 to 129) by selecting the most appropriate option.



1 If you are living in a house with a child on the cusp of becoming a teenager, congratulations. I'm not being sarcastic; you are about to embark on an amazing voyage. It may be a bumpy ride, but on the journey your child will grow, change and blossom into the adult she will one day become. If you are living with an older teenager, I won't try to sugar coat it : you will meet challenges. The raging hormones; the pressures of exams; the angst of relationships with friends and eventually lovers - modern teenagers are under so much pressure, it's no wonder they get moody !



2 Living with teens can be difficult because your child is in the process of great change. Gone is the baby who adored you without question; only shadows remain of the child who hung on your every word of wisdom. Your teenager is becoming a young adult, trying to find his way in the world. He is now programmed to reject your values and kick against your authority. Some days, when arguments are raging, music is blaring, dishes pile up in the sink and your daughter misses her curfew again, you may feel that you just can't bear it any longer.



3 But if you take a step backwards, breathing deeply for a moment, you will be able to see that most of the problems and irritations we have parenting teens are small ones. It's only because we are so close to them that they look so big. It's all about perspective. Your baby is metamorphosing into the adult he or she will be, and it's hard to watch. You want to save them from making your mistakes, and make


their lives easier. News flash: you can't. What you can - and must - do is always be there to listen. There will be times when you are the last person she wants to talk to, but you must make sure the opportunity is always there. Be available.



Source : Raising Teenagers



Lynn Huggins-Cooper (adapted)



121. According to the author, living with a teenager is like an 'amazing voyage' because



(1) during this voyage the parent will see the teenager blossoming into an adult




(2) the voyage will be very bumpy and dangerous



(3) both the teenager and the parent will get to see many amazing sights



(4) the vogage will take them to different wonderful places on the earth
Ans:



122. 'I won't try to sugar coat it' - By this what the author wants to convey is that



(1) she does not want to hide the fact that parenting a teenager is full of challenges




(2) parenting is very challenging and parents must be prepared for it in a gentle manner



(3) parenting teenagers is like taking an unpleasant cure for an ailment



(4) she does not want to flatter the parents into believing that they are capable of managing teenagers
Ans:



123. Modern teenagers easily become annoyed or unhappy for no reason because of



(1) the hormonal imbalance that is characteristic of this period of development




(2) the failed relationships with friends and lovers



(3) failing in examinations



(4) the enormous stress they experience at this age
Ans:



124. 'Only shadows remain of the child ...'. The word 'shadows' here refers to



(1) faint traces of the adoring child




(2) old memories of the teenager



(3) old memories of the parents



(4) the darker aspect of the growing teenager
Ans:



125. 'Kick against your authority' is a manifestation of a teenager's



(1) innate tendency to become physically violent




(2) natural rebellious tendency



(3) excessive sentimentality



(4) need for identification with family values
Ans:



126. 'He is now programmed to reject your values' implies that the teenager



(1) behaves in such a way because of biological factors




(2) derives much pleasure in going against the family



(3) is capable of programming his behaviour carefully



(4) rejects parents' values out of sheer spite
Ans:



127. The author says that parents cannot prevent their teenage children from making mistakes. What is his advice to the parents ?




(1) Be available for consultations and listen to the teenagers



(2) Don't try to save the teenagers or make their lives easier



(3) Be the last person to approach the teenagers with advice



(4) Do not watch the children growing up at this stage because it can be painful
Ans:



128. Pick out a word from the first paragraph of the above passage that means 'strong feelings of anxiety and unhappiness.'




(1) angst



(2) raging



(3) sarcastic



(4) cusp
Ans:



129. Living with teens can be difficult because your child is in the process of great change. The underlined part of this sentence is a/an




(1) adverb clause



(2) adjective clause



(3) prepositional phrase



(4) noun clause
Ans:



Directions: Read the poem given below and answer the questions (Q. No. 130 - 135) that follow by choosing the most appropriate option.




The Hand Holders:



A Tribute To Caregivers


There is no job more important than yours, no job anywhere else in the land. You are the keepers of the future; you hold the smallest of hands.



Into your care you are trusted to nurture and care for the young, and for all of your everyday heroics, your talents and skills go unsung.



You wipe tears from the eyes of the injured. You rock babies brand new in your arms. You encourage the shy and unsure child. You make sure they are safe from all harm.



You foster the bonds of friendships, letting no child go away mad. You respect and you honour their emotions. You give hugs to each child when they're sad.




You have more impact than does a professor, a child's mind is moulded by four; so whatever you lay on the table is whatever the child will explore.



Give each child the tools for adventure, let them be artists and writers and more; let them fly on the wind and dance on the stars and build castles of sand on the shore.



It is true that you don't make much money and you don't get -a whole lot of praise, but when one small child says "I love you", you're reminded of how this job pays.



Author unknown
130. The expression 'the smallest of hands' refers to 




(1) babies



(2) caregivers with small hands



(3) parents with small hands



(4) people with small hands
Ans:



131. Though caregivers look after the young they are




(1) never tired of their work



(2) not properly recognised



(3) not loved by the children under their care



(4) paid very well in return
Ans:



132. A caregiver has more influence on a child than a professor because




(1) the child generally prefers a caregiver to a professor



(2) the professor is not capable of providing love to a child



(3) the child spends the formative years with the caregiver



(4) the caregiver can teach better than a professor
Ans:



133. What is the most valuable gift that a caregiver gets ?




(1) Acknowledgement of the society



(2) Praise from the parents



(3) Money for her services



(4) Love from children
Ans:



134. 'You give hugs to each child when they're sad.' This act can be described as one of




(1) empathy



(2) encouragement



(3) recrimination



(4) reassurance
Ans:



135. 'Letting no child go away mad' - the meaning of this line is




(1) no child is allowed to be angry for long



(2) no child is permitted to go away from school without permission



(3) no child is allowed to become mad



(4) no caregiver is permitted to be mad with a child
Ans:



Directions : Answer the following questions by selecting the most appropriate option.




136. Which among the following is a feature of a child-centred language classroom ?



(1) Teacher gives instructions and expects children to obey and be disciplined



(2) Children interact in the target language through tasks that require multiple intelligences



(3) Children work individually to prepare projects



(4) Teacher plans assessment every day
Ans:




137. Fluency in English can be developed through



(1) creating opportunities to use the target language for communication



(2) the teacher talking for most of the time



(3) the teacher being alert to spot the errors and correct them



(4) allowing students who are not confident to have the freedom to be quiet
Ans:




138. An effective lesson for teaching a language begins with



(1) listing the learning objectives of the lesson



(2) presenting the content of the lesson



(3) recapitulation and motivation through fun activity



(4) writing on the blackboard
Ans:




139. Some noise in the language class indicates



(1) indiscipline of learners



(2) teacher's lack of control over the class



(3) incompetence of the teacher



(4) constructive activities with learners engaged in language learning
Ans:




140. Enquiry-based learning



(1) does not place students in thought provoking situations



(2) encourages quiet learners



(3) does not nurture creative thinking in students



(4) allows learners to raise questions
Ans:




141. Effective learning takes place when students are



(1) passive



(2) interactive



(3) quiet



(4) good at preparing for examinations
Ans:




142. In large language classes, group work can be accomplished by



(1) asking 4 - 5 students to sit together on a narrow bench despite lack of space



(2) asking students to turn around for group work



(3) asking all students to stand in a circle



(4) asking half the class to go out to the playground
Ans:




143. A test to assess the potential of students for specific abilities and skills such as music, spatial ability or logical ability is called a/an



(1) Proficiency Test



(2) Aptitude Test



(3) Attitude Test



(4) Achievement Test
Ans:




144. A teacher can develop listening skills in English by



(1) speaking to them continuously both within the classroom and outside



(2) focusing only on listening skills without associating it with other language skills



(3) making the learners listen to everything they hear passively



(4) creating opportunities for them to listen to a variety of sources and people and engage in listening activities
Ans:




145. Which of the following is best suited for improving the speaking skills of learners ?



(1) Recitation of poetry



(2) Reading a prose and drama aloud



(3) Oral language drill



(4) Debates and group discussions followed by role play
Ans:




146. Which of the following will be most effective to remove conventional beliefs about gender roles?



(1) Showing a picture in which the mother is seen cooking and the father is seen reading a newspaper



(2) Teaching all the learners to sweep, wash and sew in the craft class without any gender discrimination



(3) Encouraging girls to develop interest in household chores from a young age



(4) "Telling the girls that talking freely is not a trait of good girls
Ans:




147. The Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009 has 'overall development' as an aim. It means



(1) training the children for the development of the country



(2) nurturing both the scholastic and co-scholastic areas



(3) coaching all the children for academic excellence



(4) training the children for different careers
Ans:




148. A play can be best taught by



(1) making the students read it silently a number of times to understand the story



(2) encouraging the students to stage the play after working m groups to understand the plot, characters etc.



(3) asking a number of questions to test the comprehension of the students



(4) conducting a test with specific questions on the story and grammar items
Ans:




149. A class is reading a story based in a village. The teacher asks some students to mark the villages in an outline map of their locality. Some other students are asked to collect information about the different crops grown in these villages. Yet another group works on the nutritional value of the grains, fruits and vegetables grown in the locality. Later the students exchange their work and have a class

discussion, relating the information with the story. What is the underlying principle of this approach?



(1) Treating knowledge in specific segments based on geography, science, language, etc.
(2) Making connections across disciplines and bringing out the inter-relatedness of knowledge
(3) Teaching language through written assignments and projects

(4) Giving importance to the practical and scholastic aspects of literary pieces
Ans:
150. "Schools need to become centres that prepare children for life and ensure that all children, especially the differently abled, children from marginalised sections, and children in difficult circumstances get the maximum benefit of this critical area of education." - This- observation found in the National Curriculum Framework-2005 is related to
(1) Inclusive education

(2) Constructivist learning ,
(3) Gender equality
(4) Critical pedagogy
Ans: 

ANSWER KEY: 


  

CTET 2011 Answer Key Paper-I (EXAM HELD ON: 26-06-2011)
CTET PAPER_II ANSWER KEY



Print Friendly and PDF
Share/Bookmark

0 comments:

Post a Comment

 

Recent Post

-::@ Disclaimer @::-

The blog content is all collected from source of internet and also my personal collection for helping students who are going to step into their new gen world where challenges are common and I love sharing and if anybody has any issues on this you can write to me . Coprights 2011-2012 @ www.36garhonline.blogspot.com

**HOPE FOR THE BEST
AND PREPARE FOR THE WORST**

Followers